2021. szeptember 2., csütörtök

NYILVÁNOSSÁGRA KELL HOZNI A TIBORCZ FÉLE ELIOS ÜGYÉBEN FOLYTATOTT EU-S KORRUPCIÓS VIZSGÁLAT JELENTÉSÉT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.09.01.


Sikerrel járt a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) pere az Európai Unió Törvényszéke előtt, így ki kell adni az OLAF Elios a közvilágítási beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró vizsgálati jelentését. A TASZ az Elven Gyál civilszervezetet képviselte, akik az Európai Bizottságot perelték a dokumentumok nyilvánosságra hozatala érdekében.

Az OLAF korábban azzal tagadta meg az iratok nyilvánosságra hozását, hogy az sértené vizsgálati céljaikat. Akkor a TASZ az Európai Bizottsághoz fordult és tőlük kérték a dokumentumokat, akik azzal tagadták meg a hozzáférést, hogy a jelentéseket kizárólag az érintett országok hatóságai számára kell kiadniuk, azok pedig maguk dönthetik el, hogy nyilvánosságra hozzák-e a dokumentumokat.

A bíróság szerint azonban ezek már nem igazolják a jelentéshez való hozzáférés megtagadását, a magyar hatóságok ugyanis lezárták az ezzel kapcsolatos nemzeti vizsgálatokat.

A mai ítélet általános tanulságként leszögezi azt is, hogy az OLAF a jövőben bármely ügyben csak akkor hivatkozhat vizsgálati céljainak védelmére, ha az adott vizsgálat még folyamatban van, vagy befejeződött ugyan, de az illetékes nemzeti hatóságok még nem határoztak arról, hogy milyen intézkedéseket hoznak a vizsgálati jelentés nyomán. De a dokumentumok kiadását még az utóbbi esetben is csak észszerű ideig lehet halogatni – ismerteti az ítéletet közleményében a TASZ.

A magyar kormánynak a legkevésbé sem állt érdekében, hogy az Elios-ügy részleteiről tájékoztassa a nyilvánosságot, az Eleven Gyál viszont beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén, és elérte, hogy az megsemmisítse azt a határozatot, ami megtagadta a hozzáférést a vizsgálati jelentéshez – írja a jogvédő szervezet –

ezzel pedig lehetőség nyílt arra, hogy a gyáliak és minden magyar polgár számára világos legyen, hogyan költötte el az állam a beruházásra kifizetett adóforintjaikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.