2021. szeptember 2., csütörtök

ORBÁNÉK KÁPOLNÁS, ÜVEGHÁZAS BIRTOKA HETEKIG BÍRJA MAJD ELZÁRVA A KÜLVILÁGTÓL

HVG360
Szerző: HAMVAY PÉTER, GERGELY MÁRTON
2021.09.02.


A területrendezést segítő helyszínrajz elárulja, milyen komplexumot álmodott magának az Orbán család Alcsútdoboz határában. Az üvegház és az orangerie már épül, a kápolnát és a szolgálati lakást még csak tervezik. Rendkívüli helyzetekben a birtok teljesen önellátóan képes működni.


Kinyílnak a kapuszárnyak, a két hajszálegyforma, takaros portaépület elhagyása után feltárul a frissen telepített fasor a birtokot szinte teljes egészében, több száz méteren átszelő széles út mentén. A fasor mögött kétoldalt angol- vagy tájképi kert terül el régi és új telepítésű facsoportokkal, amit nagy, félköríves sétányon lehet körüljárni.

A növényzet jótékonyan rejti el a kétoldalt elhelyezett technikai épületeket, utakat, kettős garázslejárót. Aztán feltűnik a kisebb sorház méretű egykori tiszti és cselédlak. Utóbbi a könyvár – a személyzet azt pusmogja, hogy a birtok ura gyakran időzik a református templomokat idéző mennyezetfestmények alatt, könyvvel a kezében.

A kocsi továbbgördül a bazaltkockákon, a játékos barokk kacskaringók helyett három körforgalom tagolja a nyílegyenes utat. Az első közepén egy csobogó áll, ez az „elmélkedősétány” középpontja, ideális hely az olvasmányélmények átgondolásra. Ezután egy belső birtokkapu jelzi, hogy megérkeztünk a létesítmény vendégeket fogadó központjába, ahol az egykori juhaklokból kialakított két épület helyezkedik el.

A hozzájuk csatlakozó egy-egy pálmaház (a tervrajz szerint egy orangerie és egy üvegház) télen is barátságos hangulatot áraszt, nyáron pedig a gondozott virágágyásokban és szökőkutakban gyönyörködhet a látogató. És Hatvanpusztán még itt sem ér véget az utazás, a lebontott víztorony helyén kialakított körforgalomból érjük el a 20 beállásos vendégparkolót.

A látogató egy újabb kapun át, gyalogosan éri el az egykori szérűt, amely előtt hangulatos tavacska fogadja. Innen választhatunk, hogy a birtok kápolnájában elmorzsolunk egy imát a házigazdáért, vagy a klubházba térünk be, esetleg a kijelölt piknikezőhelyen leheveredünk az ápolt gyepre. A mellette lévő istállók felé is vehetjük az irányt, hogy a birtok egyik hátsó bejáratán kilovagolva megnézzük a környéket is, elporoszkálva a közeli golfklubba, ami egykor szintén a majorság része volt, és amelynek területe ugyancsak a család birtokában áll.

Nem száz vagy kétszáz éve, egy arisztokrata vidéki kastélyban tett utazást írtunk le, hanem annak a vendégnek a megérkezését, aki az Orbán család hatvanpusztai birokára nyer majd bebocsátást. A részletek ismertetésekor nem kellett a fantáziánkra hagyatkoznunk, ugyanis a HVG birtokába jutott a terület vázlatterve (lásd alább). A számítógépes fájl tartalmazza a 13 hektáros birtok teljes felmérését, szintrajzát, meglévő és tervezett közműveit. A rajz segíthette a megrendelőt, hogy elképzelje, milyen lenne a birtok, ha minden álma teljesül.

Erről szól még a cikk:

- A terv hitelességét alátámasztó részletekről

- Berajzolt tóról, bazaltkockákkal kirakott utakról

- Szolgálati lakásokról, konyhakertről, műromról

- Termetes medencévé módosult ciszternáról

- Foci- és teniszpályáról

- 20 ezer literes gázolajtartályról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.