2021. szeptember 2., csütörtök

ORBÁN REPÜLNI FOG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.09.02.


Egyre több a talány Orbán római útja körül. Pontosabban egyre több olyan motívumra derül fény, amely normális jogállamban előbb válaszokért, utóbb vizsgálatokért, a végén pedig felelősségre vonásért kiált. De ez Magyarország: szivárognak ugyan hírek a római út rejtélyes körülményeiről, de ezek csak korlátozott nyilvánosságot kapnak, és minden marad a régiben. Úgy, ahogy ezt a miniszterelnök korábban mondta: korábban is így utaztam, a jövőben is így fogok.


Most, egy lélegzetvételnyi időre, lépjünk túl a jogilag is megkérdőjelezhető akción, és vessünk egy pillantást a kormányfő viselkedésére. Orbán igyekszik önmagát a plebejus politikus képében feltüntetni; úgy beszél, úgy öltözködik, még a testsúlyára sem ügyel, idomul korosztálya – fogalmazzunk így – hétköznapi alkatához. Igen: Orbán próbálja elhitetni híveivel, hogy ő egy közülük, a népből vétetett, pörkölt-szagú öltönyt visel, disznót öl, pálinkát készít és iszik, amellett pedig erősen hívő ember, igazi templomjáró. Ugyanakkor – a mutatott kép mellett – létezik egy másik Orbán Viktor is, nem mondom, hogy rejtőzködő, bár ez az állítás sem állna messze a valóságtól.

Ez a másik Orbán Viktor nagyon is szereti a fényűzést, a kivételezettséget, vagyis minden olyan elemet, amely éppen, hogy kiemeli őt a hétköznapi emberek sorából. Egy miniszterelnök persze – és természetesen – nem hétköznapi ember, amúgy is védett személy, csupa olyan történik vele és veszi körül, amely számára nem csak természetessé, de elvárttá is teszi az emberek feletti bánásmódot. Vágyainak nincsenek pénzügyi korlátai, a közös kassza számára örökké felülről nyitott; így jut el a háza mellé épített stadionig, vagy éppen a Karmelita kolostor – külön neki épített – erkélyéig. De: egyáltalán a Karmelita kolostorig. És minél inkább elnézi neki ezt a társadalom, annál inkább nő meg az étvágya. Szimbolikusan úgy is fogalmazhatnék: naponta bont kordont, következmények nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.