2021. szeptember 18., szombat

RÉSZT VENNE AZ ELŐVÁLASZTÁSON, DE NEM TUDJA, MIT KELL CSINÁLNI? MEGMUTATJUK!

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.09.16.



Ilyen még nem volt a rendszerváltás óta: az ellenzéki pártok összefogtak, hogy a következő országgyűlési választáson mind a 106 választókerületben közös jelölt, valamint közös miniszterelnök-jelölt álljon szemben a kormánypárt indulóival. Hogy ki legyen a közös jelölt, és ki a következő miniszterelnökségére készülő Orbán Viktor kihívója, az előválasztáson dől el. Az alábbiakban elmondjuk, ki, hol, mikor és hogyan szavazhat az előválasztáson a neki 
legszimpatikusabb ellenzéki jelöltre. A folyamatban Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke is segített eligazodni.

1., Mi ez az egész előválasztás?

2020-ban hat ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött: közösen indulnak 2022-ben az országgyűlési választáson. Ezek a pártok közös miniszterelnök-jelöltet, Magyarország mind a 106 országgyűlési egyéni választókerületében 106 közös jelöltet és közös választási listát is állítanak – írja az elovalasztas2021.hu. Az együttműködéshez csatlakozott az Új Világ Néppárt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

A jövő évi – várhatóan áprilisi – országgyűlési választáson induló ellenzéki jelölteket a következő hetekben egy előválasztási folyamatban választhatják ki a szavazópolgárok. Azok, akik elmennek és részt vesznek a folyamatban. A 2022-es parlamenti választást megelőző 2021-es előválasztás első fordulóját 2021. szeptember 18-26. között, a második fordulót október 4-10. között tartják.

2., Ki szavazhat?

Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, aki rendelkezik magyarországi állandó bejelentett lakhellyel, lakcímkártyával. 

Azok a most még kiskorú, magyarországi állandó bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgárok is szavazhatnak, akik majd csak a 2022-es parlamenti választás idején lesznek nagykorúak, vagyis 2004. májusát, áprilisát megelőzően születettek. Nekik a kiskorúak adatkezelésére vonatkozó speciális rendelkezések miatt egy szülői hozzájáruló nyilatkozattal is rendelkezniük kell, amit az egyik szülőnek is alá kell írnia (vagy törvényes képviselőjének). A nyilatkozat innen letölthető.

3., Mikor és kikre szavazhatok?

Szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 20:00 között zajlik az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)

Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 20:00 között lesz az előválasztás második fordulója (csak a miniszterelnök-jelölteknél, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát). Hogy a miniszterelnök-jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd szavazólapon, azt itt találja.

4., Hol és hogyan szavazhatok?


– Személyesen:

Személyesen nagyrészt egyes közterületeken felállított sátrakban, irodákban, zárt helyiségekben lehet voksolni. Az önhöz legközelebb eső szavazóhelyiséget megtalálhatja, ha megnézi a helyiségek listáját ezen az oldalon.

Szeptember 18-26. között jellemzően reggel 8:00-tól este 18:00 óráig lesznek nyitva, de több helyen ettől eltérő nyitvatartás is lehetséges.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak fényképes igazolvány felmutatásával igazolniuk kell magukat, valamint be kell mutatni érvényes lakcímkártyájukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, amely a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 nevet választhat ki.

Megkérdeztük az Országos Előválasztási Bizottságot, lehet-e csak miniszterelnök-jelöltre szavazni. Válaszukat szó szerint idézzük: "Az Előválasztáson a 2004. március 31-én, vagy azt megelőzően született, lakás szintű magyarországi állandó lakcímmel és érvényes magyar hatósági igazolványokkal rendelkező magyar állampolgárok az állandó lakcímük szerinti választókerületben működő bármelyik szavazóponton vagy online szavazhatnak. Egységes az előválasztójog, nincs olyan, hogy valaki csak miniszterelnök-jelöltre szavazhat."

– Online:

Az interneten szintén szeptember 18-26. között lehet voksolni, de szeptember 13-tól már elő lehet regisztrálni és időpontot lehet választani a szavazásra ide kattintvaA regisztráció része egy rövid videóhívás, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, amelynek van működő kamerája és mikrofonja.

A regisztrációhoz itt is egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra lesz szükség (személyi, útlevél, jogosítvány.)

És mi is kipróbáltuk, hogyan kell online regisztrálni, illetve szavazni, ehhez gyártottunk is egy kis veideós segédletet, nézzék meg, ha segítségre van szükségük.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.