2021. szeptember 2., csütörtök

SZÁZOLDALAS PROGRAMOK ALAPJÁN DÖNTHETNEK A PÉLDÁTLANUL IZGALMAS VÁLASZTÁSON A NÉMETEK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.09.02.


A németországi országgyűlési választások talán még sosem voltak ennyire kiélezettek. A szeptember 26-i szavazás nyomán hat párt juthat be a Bundestagba, és még az sem igazán lefutott, hogy az 1949 óta csupán két választáson nem győzedelmeskedő konzervatív CDU/CSU pártszövetség végül a legtöbb szavazatot kapja-e, hiszen a baloldali SPD egyes kutatások szerint már átvette a vezetést. Sőt, a Zöldeknek is statisztikai hibahatárhoz közeli csupán a lemaradása, így még mindhárom pártnak esélye lehet a győzelemre. Könnyen az a helyzet állhat elő, hogy még a két legnagyobb párt sem tud nagykoalíciót kötni, és a modern német történelemben először háromtagú koalícióra lesz szükség.

A három nagy párt mellett három kisebb pártnak lenne esélye így még kormányra kerülni, de érdemben csak a liberális FDP-nek nyílhat erre lehetősége. A szélsőjobboldali AfD-vel senki sem kíván együttműködni. Elméletileg lenne lehetőség a radikálisabb baloldali Die Linke bevonásába egy baloldali nagykoalícióba a szociáldemokraták és a Zöldek részvételével, de ez mindegyik párt támogatóit erősen megosztja, és a Berlinben kipróbált felállás igen sok konfliktussal terhelt.

A lehetséges koalíciók közül egyelőre négy tűnik a közvélemény-kutatások szerint esélyesnek, a baloldali hármas esetében egy-két képviselőn múlhat, hogy elegendő helyet szereznek-e a parlamentben a kormányalakításhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.