2021. szeptember 7., kedd

TITKOLHATÓK A MÁTRAI ADATOK

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2021.09.07.


Nemzetbiztonsági érdekeket sért ama ügylet részleteinek közzététele, amelyben Orbánék Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől tízmilliárdjainkból megvették a további százmilliárdjainkat felemésztő szénerőművet - döntött (az Alkotmányvédelmi Hivatal mellett, de az első fokkal szemben) a másodfokú bíróság. Az MSZP társelnöke a Kúriához fordul.


A Fővárosi Ítélőtábla - az első fokú döntéssel szemben - másodfokon elmeszelte Tóth Bertalan MSZP-társelnököt a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok kitakarásmentes változataiért az állami MVM ellen indított perében - tudtuk meg az ellenzéki politikustól. A Hercsik Zita vezette tanács szerint ugyanis "a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló" törvény egyik pontja többek között közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható. Úgyszintén megtagadható az adat közzététele, ha az a cég versenytársait indokolatlan előnyhöz juttatja. (E pontokat egyébként a Fidesz-KDNP a 2016-os költségvetési törvénybe csempészve szúrta a jogszabályba.) 

 A másodfokú bíróság szerint az MVM "igazolta", illetve "részletesen bemutatta", hogy az egyes részeket a hivatkozott törvényi előírás alapján takarta ki. A másodfokú bíróság emellett - zártan - meg is kapta a kitakarásmentes iratokat és ebből hasonló következtetésre jutott. De az MVM-től elegendő volt annak kinyilatkoztatása is, hogy a döntések illeszkednek a stratégiájukba. Emellett hivatkoznak a Honvédelmi Minisztérium 2020-as határozatára, amely a Mátrai Erőművet nemzeti létfontosságú rendszerelemként határozza meg. Az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig kimondta, hogy a Mátrai Erőmű ügylete nemzetbiztonsági kérdés, adatai kiadása ekként nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet. Ezek után az ítélet szerint a kiadást se az adatgazda, sem a bíróság nem mérlegelheti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.