2021. szeptember 7., kedd

VÉGÉRVÉNYESEN FELFORDULHAT AZ ÉLETÜNK - MOST VOLT AZ ELMÚLT TÍZ ÉV LEGDRÁGÁBB VIHARSZEZONJA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.07.


Akinek van kiskertje, tudja hogy egyre kevésbé lehet ugyanazt ugyanúgy termeszteni, mint korábban. A durvuló időjárási szélsőségek látszanak a termények árában is, de egyéb kiadásainkat is megdobhatják. Legfrissebben a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) jelezte: a kárkifizetések terén kirívónak számíthat a 2021-es viharszezon.


A zöldségek – számolta ki a hivatalos adatokból korábban az Azénpénzem.hu – az idei nyáron 17 százalékkal kerültek többe a tavalyinál (erről szóló cikkünkben sok piaci árat is összeszedtünk). A 2019-es gyenge termés után tavaly minden gyümölcsfajnak jó vagy kifejezetten jó volt a virágzása, de tavasszal páratlanul sok fagykár érte a hazai gyümölcsültetvényeket, ezért hamar oda lett a jó termés reménye. A helyzetet tovább rontotta az aszálykár. Az időjárás az idén sem volt kegyes a termelőkhöz és így a fogyasztókhoz sem.

Szakértők szerint azonban nem árt felkészülni arra, hogy hosszabb távon tartósak lehetnek a gondok. A klímaváltozás és az öntözési igény, a különböző fertőzések ugyanis rendre apaszthatják a termést. A kutatók már két évvel ezelőtt (amikor még nem is volt annyira súlyos a helyzet) azt mondták, hogy a globális felmelegedés miatt teljes váltásra lenne a növényeknél szükség. Már akkor beszéltek burgonyaválságról is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.