2021. október 30., szombat

A MÉSZÁROS-CÉGCSOPORT MÁRIS JELEZTE, HOGY NEM TESZI KÖTELEZŐVÉ AZ OLTÁST, MINDENKI MÁS MÉG KIVÁR

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS, CSEKE BALÁZS
2021.10.30.


A munkaadói érdekképviseletek viszonylag egységesek abban, hogy szükség volt a kormány csütörtökön bejelentett intézkedésére, az egyik munkavállalói szervezet tagsága azonban ahhoz hasonló mértékben megosztott a kérdésben, mint amilyen arányban beoltatták magukat az emberek Magyarországon. Az azonban a következő hetekben dől majd el, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok vállalatai mennyire hajlanak arra, hogy kötelezővé tegyék az oltást. Megkérdeztünk több érdekvédelmi szervezetet, hogy mit gondolnak a szigorítási lehetőségről, megkerestük továbbá a legnagyobb magyarországi munkaadókat, hogy megtudjuk, kötelezik-e majd dolgozóikat, és a legnagyobb önkormányzatokkal is felvettük a kapcsolatot. Egyelőre a többség kivár, a Mészáros Lőrinc cégeit összefogó csoport azonban már döntött a kérdésben: nem teszik kötelezővé az oltást. A polgármesterek a részletszabályokra várnak, többen is a helyi adatokat hiányolják.


A munkaadók szervezeteinek javaslatára a Magyarországon működő cégek előírhatják az oltást az alkalmazottaknak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás az önkormányzatokat is felszólította, döntsenek arról, előírják-e saját dolgozóiknak a koronavírus-vakcinákat.

A munkaadók tehát jogot kapnak rá, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Gulyás azt mondta, ezzel a magyar állam is „széles körben” élni fog mint munkaadó. Azt is hozzátette, az önkormányzatoknál a polgármester joga lesz ezt előírni. Később, kérdésre válaszolva azt mondta, nincs kivétel, minden munkaadónak joga lesz erre. A szabályozás az első két oltásra vonatkozik. Egészségügyi okokból természetesen mentesülhet valaki.

Ha egy cég kötelezővé teszi az alkalmazottaknak, akkor az első oltást december 15-ig kell megkapniuk a dolgozóknak. Ha valaki nem akarja beoltatni magát, fizetés nélküli szabadságra küldendő, egy év elteltével pedig el is lehet bocsátani az illetőt. Az intézkedés pontos részleteiről a néhány napon belül megjelenő kormányhatározat rendelkezik majd.

Az Alkotmánybíróság elvileg elkaszálhatja a kötelező munkahelyi oltást, ismerte el a miniszter, ugyanakkor erre viszonylag kicsi az esély, nemcsak azért, mert a Fidesz a testületet a neki megfelelő tagokkal töltötte fel, hanem azért is, mert a testület nemrég döntött arról, hogy nem alkotmányellenes az oltatlanokat védettségi igazolvánnyal korlátozni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.