2021. október 18., hétfő

KICSIBEN MÁR BŐ HÁROM ÉVE IS MÖGCSINÁLTA MÁRKI-ZAY PÉTER

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2021.10.18.


„Ha Márki-Zay Péter megnyeri a polgármester-választást, a Fidesz a parlamenti többséget is bukhatja áprilisban” – Lázár János 2018. februári szavai ezek, nem sokkal a Fidesz hosszú idő óta első váratlan veresége előtt. Az akkor zárt körben már saját miniszterségének végét is kész tényként kezelő politikus jól látta, hogy a kormánypárt egyik legbiztosabbnak vélt bázisán győzelemmel beköszönő politikai újonccal még hosszabb távon is számolnia kell a kormánypártnak, mert a Fidesz legyőzését hozó „vásárhelyi modell” messze túlmutat majd önmagán.

Három évvel később Márki-Zay az ellenzéken belül a csúcsra ért: a széles körű ellenzéki összefogást intézményesítő előválasztáson vasárnap elnyerte a miniszterelnök-jelöltséget, így a hódmezővásárhelyi polgármester lesz Orbán Viktor és a Fidesz kihívója 2021-ben.

Ismerői között van, aki szerint talán túl gyorsan jutott ide, „nem elég kompromisszumkész”, „tanulnia kell meg”, van, aki félti a nyomástól, más viszont úgy gondolja, hogy a városvezetési tapasztalataival együtt készen áll a szerepre, amit már az is megmutatott, hogy harmadikként bejutva a második fordulóba, előbb tárgyalásokkal Karácsony Gergelyt szerelte le, majd meggyőző fölénnyel Dobrev Klárát utasította maga mögé...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.