2021. október 2., szombat

MÁRKI-ZAY NEM FOGJA MAGA ELÉ ENGEDNI KARÁCSONYT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.01.


Az ellenzéki előválasztás első fordulója kényszerhelyzetbe hozta Karácsony Gergelyt, hogy valamilyen egyezségre jusson Márki-Zay Péterrel, aki szorosan mögötte végzett. Ha ők ketten megosztják a nem Dobrev Klárára adott szavazatokat, akkor egyiküknek sincs esélye arra, hogy az első fordulót nagy fölénnyel nyerő Dobrev Klárát legyőzzék. Ha kettejük eredményét összeadják, akkor nekik is van esélyük, de csak egyikük visszalépése esetén. A megállapodás szerint miniszterelnök és miniszterelnök-helyettes felállásban folytatnák, csak azt nem lehet tudni, mi a szereposztás.

Kettőjük közül valakinek vissza kell lépnie, megelégedve a “helyettes” pozíciójával. Márki-Zay Péter ismeretében ez kizárólag Karácsony Gergely lehet, aki ezt csak abban az esetben teszi meg, ha a támogatói Dobrev Klárát mindenáron meg akarják buktatni. Márki-Zay Péternek egy miniszterelnök-helyettesi pozíció is nagy előrelépés lenne, de neki nagyobb ambíciói vannak ennél. A fővárosi polgármester pedig nyilván nem akar a hódmezővásárhelyi polgármester javára visszalépni.

Ha Karácsony Gergelynek nem lesz más választása, mint a biztos bukás vagy a másodhegedűs szerepe, akkor az utolsó pillanatban visszaléphet, ha a holdudvarában levők mindenáron meg akarják Dobrev Klárát buktatni. Méghozzá azzal az indokkal, amelyet mindkét jelölt nyíltan hangoztat, hogy “Dobrev Klárának van legkisebb esélye legyőzni Orbán Viktort”. Azon túl, hogy ez a propaganda nem ízléses, nem is célravezető, hogy előre beleverjék az emberek fejébe, hogy Dobrev Klára nem győzheti le Orbánt. Ez egyáltalán is nem biztos (most feltételezve, hogy egyáltalán bárki győzhet).

Az előválasztás ugyanis megmutatta, hogy az ellenzéki szavazók Dobrev Klárát és a DK-t támogatják leginkább, az pedig egy hiú ábránd és totálisan téves stratégia, hogy vannak ingadozó Fidesz-szavazók, és őket kell megnyerni. Mégpedig olyan jelölttel, aki leginkább hasonlít a jobboldaliságával Orbánra. Szerény véleményünk szerint csak olyan embernek van matematikai esélye, aki nem hasonlít cseppet sem Orbánra. Elég volt a jobboldaliságnak nevezett mételyből, Orbán után egy teljesen új és más világfelfogásra van szükség, hogy valódi változások legyenek.

A Karácsony Gergely-Márki-Zay Péter koalíciót a szükség hozta létre, és ez a megállapodás csak Márki-Zay Péternek egy előrelépés Karácsony Gergely visszaléptetése felé. Márki-Zay Péter nagyon is értelmes ember, ezért tisztában van azzal, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan a vezetésre, és nem akarna vele együtt bukni. Magát sokkal alkalmasabbnak tartja, és nagy ambíciói vannak, hogy miniszterelnök legyen. Ezért mi kizártnak tartjuk, hogy visszalépjen Karácsony Gergely javára. Ha kettejük között zajlana a verseny, a második fordulóban simán verné Karácsonyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.