2021. október 21., csütörtök

MEGDICSÉRTÉK A MAGYAR KORMÁNYT, AMIÉRT TÖBBSZÖRÖSÉRE NŐTT IDEHAZA A MIGRÁNSOK SZÁMA

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2021.10.21.


Az megvan, amikor a fideszes államtitkár, a Menedék Egyesület igazgatója és a nyitott határok mellett érvelő amerikai közgazdász leül vitázni, és az utóbbi elismerően szól a magyar bevándorláspolitikáról? Nincs? Pedig ez nem egy vicc kezdete, mert kedd este mindez megtörtént egy budapesti kávézóban. A vita legtanulságosabb része még csak nem is az volt, hogy miben gondolnak homlokegyenest mást a felek, inkább az, amikor Orbán Balázst azzal szembesítették, milyen távol áll a kormánykommunikáció a valós migrációs folyamatoktól.

A vita apropóját a Szabad a pálya – Vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról? című ismeretterjesztő képregény adta, amelyet a George Mason Egyetem közgazdásza, Bryan Caplan írt azzal a céllal, hogy minél szélesebb közönséget érjen el radikálisnak ható nézeteivel. A könyvben tényleg nem óvatoskodik, teljes mellszélességgel kiáll a nyílt határok és a korlátozatlan migráció mellett, azt hangsúlyozva, hogy a tömeges migráció nem romba dönti társadalmakat, épp ellenkezőleg, segít felvirágoztatni azokat – a bevándorlás előnyei ugyanis összemérhetetlenül nagyobbak, mint az általa okozott esetleges hátrányok.

A migráció széleskörű elutasítottsága szerinte csak annak köszönhető, hogy képtelenek vagyunk átlátni ezt az egyszerű összefüggést, nem tudunk számolni, és mániákusan a kockázatokra fixálódunk, teljesen megfeledkezve a gigantikus lehetőségekről. És nem elvont eszmékről és magasztos ideálokról van szó, hanem nagyon is kézzelfogható javakról. Például pénzről. Sok-sok pénzről. Caplan szerint az emberiség dollártrilliókkal gazdagodhatna, ha belátná a határzárok fölöslegességét. Gondolatmenetében épp az a szokatlan az utóbbi évek migrációs vitáihoz képest, hogy elsősorban nem humanitárius/morális elveken, hanem gazdasági érdekek felismerésén alapszik. Aki részletesebben szeretné megismerni az érveit, olvassa el a Szabad a pályáról írt nyári cikkünket:..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.