2021. október 18., hétfő

MIÉRT NYERT MÁRKI-ZAY PÉTER?

MÉRCE
Szerző: RÓNA DÁNIEL
2021.10.18.


Márki-Zay Péter győzelme kétségkívül rendkívüli teljesítmény volt, ám ha a korábbi politikusi népszerűségi indexeket, vagy a jelöltek önéletrajzát alaposabban megvizsgáltuk volna, akkor nem is kellett volna annyira meglepődnünk. Sikerének további oka az ellenzékkel kritikus, ám kormányváltást akaró szavazók megszólítása, az ügyes kampányolás, és a riválisaihoz képest erősebb akarat, hit a saját jelöltségében. Jelenleg nem csak a felmérések miatt tűnik tehát az Orbán elleni legesélyesebb alternatívának a hódmezővásárhelyi polgármester, ám jelöltsége számos kockázatot hordoz magában.


Először is azt a – magától értetődőbbnek tűnő – kérdést kell feltenni, hogy miért számít meglepetésnek a hódmezővásárhelyi polgármester győzelme? Miért volt nehéz nyernie?

Az összes jelölt közül neki volt a legkevesebb pénze, erőforrása, főállású stábtagja, mozgósító kampányeszköze (robocall, online hirdetés, stb.), egyedül mögötte nem állt párt, és a felmérések szerint egészen nyár végéig az első három jelölttől is le volt maradva, tehát sokan nem gondolták esélyesnek, nem vették elég komolyan. További hátránya abból származott, amiből a verseny végére részben előnyt is tudott kovácsolni: konzervatív, jobboldali jelöltként indult egy olyan előválasztáson, ahol a résztvevők többsége a – liberális, baloldali – ellenzéki törzsközönséghez tartozik.

Innen nézve tehát jogosan gondolja mindenki, hogy Márki-Zay felborította a papírformát, ugyanakkor a közvélemény – és a politikából élők jelentős része is – figyelmen kívül hagyta, hogy más szempontból nem is volt olyan kedvezőtlen a hódmezővásárhelyi polgármester induló pozíciója. Először is, Fekete-Győr András és Jakab Péter csalódást keltő eredménye megmutatta, hogy hiába van a jelölt mögött pártháttér, kampánycsapat, mozgósító gépezet – sőt, pártszinten nagyon jelentős eredmények –, ha a jelölt nem képes kormányzóképesnek, „miniszterelnök-képesnek” mutatnia magát, akkor csak kevesen fognak rá szavazni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.