2021. október 7., csütörtök

RÁADÁS: MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV A NYUGIOVI PROGRAMHOZ - NEMCSAK ÓVODAPEDAGÓGUSOKNAK

NYUGIOVI PROGRAM
Szerző: NyugiOvi
2021.


Bevezető: a NyugiOvi Program célkitűzései 

A NyugiOvi prevenciós program célja, hogy módszertani segítséget nyújtson az óvodáskorú gyermekek közösségében 

- az egymás iránti tolerancia és elfogadás, az együttműködésre való hajlam kialakításához, 

- az olyan bántalmazó magatartás megelőzéséhez, amellyel a gyermekek szándékosan fájdalmat okoznak társuknak vagy kiközösítenek valakit, 

- azon képességek és stratégiák elsajátításához és gyakorlásához, amelyekkel hatékonyan meg tudják védeni magukat és társukat a bántalmazással szemben. 

A program neve – NyugiOvi – tükrözi annak fő célkitűzését, vagyis hogy az óvoda biztonságos, békés, nyugodt hely legyen minden gyermek számára. 

Ehhez a gyermekeket körülvevő nevelők, vagyis az óvodapedagógusok és a szülők tájékoztatására, felkészítésére alapozunk, mivel viselkedésük modellértékű a különböző szocializációs színtereken, az óvodai és az otthoni környezetben. Az óvodapedagógus saját, bántalmazásra vonatkozó (ki nem mondott) attitűdje, a csoportjába járó gyermekekkel, és közvetlen munkatársaival való viszonya non-verbális csatornákon keresztül is befolyásolja a gyermekek közti együttműködés kialakulását. Bár a gyermekek agresszív viselkedésének lehetnek családon belüli gyökerei, az óvodai bántalmazás az óvodás csoport közegében jön létre, így megelőzése, kezelése ott a leghatékonyabb. Nem biztos, hogy a családi tényezőkre tudunk hatni, de a biztonságos óvodai légkör és az ehhez szükséges viselkedéses normák kialakításának lehetősége a mi kezünkben van. A program az óvodás korosztályra fókuszál, de célkitűzéseiben, módszertanában előretekint az iskolás korra, vagyis az iskolai bántalmazás megelőzését is szolgálja. 

Jelen kézikönyv az óvodapedagógusok gyermekekkel való közvetlen munkáját segíti, a NyugiOvi csoportfoglalkozások megtartásához szükséges információkat tartalmazza. A programnak azonban további lényeges elemei is vannak, melyeket itt csak felsorolunk, bővebben ezekről az NyugiOvi Program elektronikusan elérhető szakmai anyagaiban olvashat az érdeklődő: 

1. Óvodapedagógusok és óvodai dolgozók képzése 

2. Tematikus szülői értekezlet és tájékoztató anyagok szülőknek. 

3. Anti-bullying kampánynap 4. Módszertani anyagok mentoroknak (pl. esetkezelés eljárásrendje)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.