2021. október 21., csütörtök

SEGÍTHETI AZ ELLENZÉKI GYŐZELMET A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK-JELÖLTI ELŐVÁLASZTÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.10.21.


„Nagyon ambiciózus terv egy kétharmados győzelem a Fidesz felett a jövő évi országgyűlési választásokon, de nem teljesen lehetetlen” – véli Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus szerint például a Civil Választási Bizottság által elhatározott köztársasági elnök-jelölt választás segíthet a kétharmad elérésében, ugyanakkor a választás napján tartott Orbán-féle népszavazás ezzel szemben hat. És ami a legfontosabb: a miniszterelnök-jelölti előválasztás lezárultával az ellenzéknek most már egységesen kell felsorakoznia a kiválasztott „arc” mögé, egységben kell fellépnie Orbán ellen.


Márki-Zay Péter vasárnap este, győzelmi beszédében, egy odavetett félmondattal azt mondta, hogy kétharmaddal váltják majd le jövőre a Fideszt. A közvélemény-kutatási adatok – mintegy fél évvel a választások előtt - nem éppen ezt mutatják, még akkor sem, ha fennmarad a jelenleg tapasztalható ellenzéki lendület. És persze folyik az orbáni választási osztogatás, gyakorlatilag már nincs olyan választói réteg, amelynek megnyerése érdekében ne dobnának be súlyos tíz- és százmilliárdokat; a Fidesz kezében van az ország pénze, paripája. Mindennek fényében, van realitása egy ellenzéki kétharmadnak? Egyáltalán, mi kell ahhoz, hogy megvalósulhasson? Milyen győzelmet kell aratnia az ellenzéknek ehhez? És mi kell ahhoz, hogy ilyen győzelemre legyen képes? Ilyen és hasonló kérdéseket boncolgattunk Szentpéteri Nagy Richarddal.

„Nem tudom, hogy hiba vagy taktikus ilyet mondani, hiszen ha nem sikerül, akkor az már kudarcnak számít, még egy kisebb, de mégis választási győzelem esetén is” – szögezte le. Hozzátette: persze jó lenne erre törekedni. Egyelőre azonban ott tartunk, hogy maga a győzelem a fontos, ám még az is kérdéses. Elég, ha csak azt nézzük, hogy a Stop Gyurcsány petíciót állítólag többen írták alá, mint ahányan elmentek az ellenzéki előszavazásra. A kétharmad nagyon ambiciózus terv, de az biztos, hogy egyszer és mindenkorra megoldana egy sor problémát, az alkotmányozás dilemmájától kezdve a bebetonozott fideszesek leváltásának feladatáig. Utána pedig végre jó lenne normális politikai életet élni egy demokráciában és politikai váltógazdaságban – mondta...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.