2021. október 6., szerda

VAKVÁGÁNYON A METRÓPER: AZ OROSZOK SZABOTÁLJÁK, A MAGYAR KORMÁNY PEDIG HAGYJA

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.10.06.


Több mint két év alatt jottányit sem jutott előrébb a BKV által a hármas metró kocsijait szállító orosz Metrovagonmas (MVM) ellen indított kötbérper.

A főváros közlekedési cége által követelt, idén év elején már 8,3 milliárd forint felett járó összegre pedig nagy szüksége lenne a társaságnak a hiányzó klímák felszerelése, illetve a feltárt sorozathibák javítása miatt. 

Az M3-as metróvonal járműállományának korszerűsítéssel egybekötött felújítására 219,2 millió euróért, akkori áron mintegy 69 milliárd forintért vállalkozott az orosz gyártó, de összesen már 11 alkalommal csúszott ki a szállítói szerződésben rögzített határidőkből – figyelmeztette Bolla Tibor BKV elnök-vezérigazgató 2017-ben Bogatirjev Borisz Jurjevicset, az MVM vezérigazgatóját. A késések között már akkor akadt egy éves, miközben a kontraktust alig két évvel korábban írták alá. Bolla egyúttal felkérte az orosz cég vezetőjét, tegyen valamit annak érdekében, hogy a leszállított szerelvények műszaki állapota, rendelkezésre állási szintje „radikálisan javuljon”. A BKV vezérigazgatója az ekkor még Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlés ellenzéki tagjait közben azzal nyugtatgatta, hogy a társaság minden, szerződésben biztosított jogával „él, élni fog” és minden kötbérigényt érvényesít. 

Az orosz fél nem rendült meg túlságosan. A tárgyalásokon semmit nem ismertek el, semmilyen kártérítési összeget nem tartottak elfogadhatónak. A vita közben azonban sorra jöttek elő a hibák, néhány szerelvényt ki is kellett vonni a forgalomból. A dagadó botrány hatására a BKV 2019 februárjában beperelte az orosz céget 6,8 milliárd forint kötbér és kamatainak megfizetését kérve. 

Az orosz Metrovagonmas elleni perben még egyetlen tárgyalás sem volt. „A teljes iratanyag lefordítását követően a magyar Igazságügyi Minisztérium az iratokat az orosz Igazságügyi Minisztériumnak postai úton megküldte. Az orosz Igazságügyi Minisztérium, eddig nem ismert okból, az iratokat nem vette át. A kézbesítési akadály elhárítása folyamatban van, ebben a magyar Igazságügyi Minisztérium jár el” – válaszolta a Népszava kérdésére a Fővárosi Törvényszék, amely magyarázatul sietett hozzáfűzni: a kézbesítési határidőre a bíróságnak nincs ráhatása. Megkerestük az igazságügyi tárcát is, ahol arról érdeklődtünk, hogy mit tudnak tenni és mit tettek eddig, illetve mikorra várható előrelépés az ügyben, de ezekre egyelőre nincs válasz. A Fővárosi Törvényszék közölése szerint a per a keresetlevél benyújtásával már megkezdődött, a keresetlevél kézbesítése után az alperes írásbeli ellenkérelmétől függően lehet tárgyalást tartani. Csakhogy a tárgyalás megtartásához szükség lenne a szabályszerű kézbesítésre. Az orosz fél viszont egyszerűen nem veszi át az iratokat. Határidők nincsenek, a magyar kormány pedig láthatóan nem erőlteti a dolgot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.