2021. október 6., szerda

MEGVAN A GYÓGYSZER, AMELY VÉGRE ÁTTÖRÉST HOZHAT A KORONAVÍRUS KEZELÉSÉBEN

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2021.10.06.


A koronavírus-járvány első hetei óta várat magára egy olyan vírus elleni gyógyszer, amely hatásos, és könnyen bevethető. Most végre úgy néz ki, hogy az MSD (Merck Sharp & Dohme) és a Ridgeback Biotherapeutics nevű cégeknek sikerült kikísérletezniük azt a szájon át szedhető antivirális gyógyszert, amely valóra válthatja ezt a reményt: ez a molnupiravir.

Az MSD múlt pénteki közleménye szerint a molnupiravir a harmadik fázisú klinikai vizsgálat részeredményei alapján 50 százalékkal csökkentette a kórházi kezelés és a halál kockázatát a gyógyszert időben megkapó koronavírus-fertőzötteknél.

Az MSD a független szakértők által ellenőrzött eredmények birtokában vészhelyzeti alkalmazási engedélykérelmet készül hamarosan benyújtani az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti hatóságának, az FDA-nek. Azt is jelezték, hogy 2021 végéig 10 milliót terveznek legyártani a gyógyszer egy ember kezeléséhez elegendő dózisából.

Természetesen egyetlen antivirális gyógyszer sem jelent alternatívát a koronavírus elleni, biztonságos és rendkívül hatásos védőoltásokkal szemben. A molnupiravir, amennyiben megkapja a hatóságok engedélyét, azonban újabb eszköz lesz a járvány hatásainak mérséklésére, és hasznosnak bizonyulhat a járvány után is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.