2021. november 2., kedd

A FASISZTA POLITIKA TÍZPARANCSOLATA – TEGNAP ÉS MA

MÉRCE
Szerző: KUSTÁN MAGYAR ATTILA
2021.11.01.


Hamarosan magyarul is olvasható lesz Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófia professzorának 2018-ban megjelent könyve, a Hogy működik a fasizmus?, amely a fasiszta gondolkodás – és nem beágyazott fasiszta rendszer – sajátosságait igyekezett felvázolni. Ebből az alkalomból közöljük újra a kötet recenzióját, amely eredetileg az Új Egyenlőségen jelent meg.


Jason Stanley How Fascism Works: The Politics of Us and Them[1] című kötete tíz fő fejezetre bomlik, amelyekben a szerző egyrészt magyaráz, rávilágít a tömegeket befolyásoló mechanizmusokra, azokra a gyengeségekre, amelyek „el tudnak rontani” egy társadalmat, másrészt számos példát hoz fel, Hitlertől, Mussolinitől kezdve indiai, afrikai példákon át kortárs európai politikai változásokig – beleértve magyarországiakat is.

A szerző által meghatározott tíz jellemző a mitikus múlt, a propaganda, az antiintellektualizmus, az irrealizmus, a hierarchia, az áldozati szerep, a törvény és rend, a szexuális szorongás, illetve Szodoma és Gomorra, és a „munka szabaddá tesz” elve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.