2021. november 2., kedd

A TÖRTÉNELEM MOZGATÓRUGÓJA: A CSERE

QUBIT
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2021.10.31.


Az emberi történelem tranzakciók létesítése, kiterjesztése és a rendszer büntetőintézményekkel történő stabilizálása során íródik. A hősök és próféták, tudósok és művészek, felfedezők és hadvezérek, királyságok és nemzetek küzdelmeiről szóló színes mesék lényegében a tranzakciók és a feladatváltás költségeinek csökkentésére irányuló tettek sorozatáról szólnak.


Hogyan működik a történelem? A kérdést az emberi civilizáció során próbálták megválaszolni próféták és filozófusok, tudósok, politikusok, vállalatvezetők és szociológusok. A problémát egy különös rejtély teszi érdekessé: miért növekednek és válnak egyre bonyolultabbá egyes társadalmak, miközben vannak, amelyek megmaradtak kicsinynek és egyszerűnek? Ez a különbség nem csupán intellektuális szempontból érdekes, hiszen a nagy és komplex társadalmak szembetűnő életminőség-előnnyel rendelkeznek a kicsiny és egyszerű közösségekhez képest. Ez indította Szókratészt, aki Platón Az államában arra biztatta barátait, hogy „alapítsunk képzeletben, legeslegelőről kezdve, egy államot”, és megpróbálta megérteni a növekedés és a bonyolulttá válás okait. Azóta sokan, sokféle módon igyekeztek megfejteni a növekedés rejtélyét.

Anatolij Dnyeprov szovjet fizikus és sci-fi-író eredeti ötletet vetett fel a hidegháború idején játszódó, Rákok a szigeten című novellájában. Az USA-ban kifejlesztenek egy rákszerű önreprodukáló automatát, ami az ellenség területére átdobva megeszi a tankokat és a repülőket, közben pedig újabb rákokat szül, majd a növekvő ráksereg felzabálja az egész ellenséges haderőt. Mivel a Pentagon nem elégedett a prototípussal, a feltaláló azt javasolja, hogy rakják ki őt, a rákját, meg némi alapanyagként szolgáló fémtömböt egy lakatlan szigetre, ahol az elszaporodó rákok majd egymást is kezdik megenni, és a túlélési verseny elvégzi a tökéletesítés munkáját a fejlesztők helyett. A történet mégis szomorú véget ér: a visszatérő katonák a szigeten csak a halott feltalálót találják, akit aranyfogáért vetélkedve öltek meg rákok, meg egyetlen óriási, de nehezen mozgó, így harcra alkalmatlan rákot. Az evolúció tehát, legalábbis Dnyeprov szerint, egy mindent magába olvasztó, hatalmas, de rugalmatlan és fejlődésképtelen rendszer kialakulásához vezet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.