2021. november 9., kedd

A TRANSINDEX BAJBA JUTÁSA RÁMUTAT, HOGYAN LEHETETLENÜL EL EGYRE INKÁBB AZ ERDÉLYI SZABAD MAGYAR SAJTÓ

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ, JUHÁS-B KINCSŐ
2021.11.09.


Október végén támogatási felhívást tett közzé az egyik legismertebb erdélyi online hírportál, a Transindex. Az 1999 óta működő portált eredetileg az Index elődjének számító Internetto erdélyi kiadásának szánták, ám végül önálló lapként alakult meg. A szerkesztőség ma úgy látja, hogy az elmúlt években jelentősen beszűkült azon közszereplők köre, akik szívesen nyilatkoznak a legnagyobb független erdélyi hírportálnak – eközben pedig a lap működésének finanszírozása is egyre nehezebbé vált. Ezért az olvasók támogatását kérik, hogy tovább folytathassák a munkát.

A felhívás közzététele óta számos fontos erdélyi és magyarországi közszereplő fejezte ki szolidaritását a lap mellett. A Mércén is rendszeresen publikáló Tamás Gáspár Miklós szerint a Transindex mára már elválaszthatatlanul összefonódott Erdéllyel, megszűnésének pedig még azok is kárvallottjai lennének, akik egyébként nem értenek egyet a portálon megjelenő tartalmakkal.

Az erdélyi magyar kisebbség történelmének elismert kutatója, Stefano Bottoni is a lap támogatására buzdít, mivel szerinte nagy szükség van az erdélyi médiapiacon az általuk képviselt, minőségi tartalomra és szókimondó hangvételre. A Marosvásárhelyi Magyar Színház igazgatója, Gáspárik Attila szerint a portál fennmaradásának kérdésessé válásával eljutottunk oda, hogy 35 év után újra aggódni kell az erdélyi sajtószabadságért.

A kialakult helyzetre a Transindex jelenleg is keresi a megoldást olvasóival közösen, akik maguk is számos támogatói kampányötlettel álltak elő. A hosszú távú cél azonban az önfenntartó működés megvalósítására, amelynek eléréséhez az anyagi támogatás mellett arra kérik a független erdélyi nyilvánosság iránt elkötelezett újságolvasókat, hogy a Transindex tartalmainak megosztásával juttassák el minél több emberhez azokat.

A lap bajba kerülése mögött – a szabad sajtó világszinten tapasztalható romló problémáin túl – felsejlenek olyan okok, amelyek elválaszthatatlanok a magyar kormány és szövetségeseinek egyre növekvő térnyerésétől az erdélyi médiában. A Transindex főszerkesztőjével, Vig Emesével ezekről az okokról, valamint a lap jövőjéről beszélgettünk...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.