2021. november 9., kedd

FURCSA SZÁMHÁBORÚ: MOST ELŐZNEK LE MINKET FEJLETTSÉGBEN A ROMÁNOK?

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2021.11.09.


A vásárlóerőt is bekalkulálva, az egy főre jutó román GDP túlszárnyalhatja a miénket. A többi adat viszont még magyar előnyt jelez. Egy biztos: az illiberális, keletre vizslató Orbán-kabinet alatt óriási lemaradást dolgozott le a liberális, euro-atlanti irányzatot követő Bukarest, és szorosan felzárkózott fejlettségben Magyarország mögé. Ám a trendeket bármikor átrendezheti a járvány.


Furcsa, időnként tragikus számháború bontakozott ki a napokban a román, a magyar és az erdélyi magyar sajtóban. A vita arról folyik, hogy a Világbank helyi szakértője állítólag arról beszélt: Romániában idén először haladta (vagy haladhatja) meg az egy főre eső GDP a hasonló magyar mutatót.

Azóta kiderült, hogy az eredeti hírt – amely már gyakorlatilag befejezett tényként kezelte a „román előzést” – sokszoros átvételben és fordításban tálalta a sajtó mindkét országban. A Világbank szóban forgó szakértője a 24.hu információi szerint elsősorban városfejlesztéssel foglalkozik, nem makrogazdasággal. Ráadásul Marcel Ionescu-Heroiu szavait talán félre is értették.

Az épp kormányválságban lévő Romániában a kabinetet eddig vezető erőként irányító Nemzeti Liberális Párt (PNL) például rögtön átvette a szakértő nyilatkozatát, a román „előzést” hangsúlyozva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.