2021. november 23., kedd

BENZINÁR: SAJÁT TÜZÉT OLTOGATJA A KORMÁNY - JELENTŐS KORREKCIÓ INDULT AZ OLAJPIACON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.11.23.


Egyre inkább úgy tűnik, hogy a benzinárak maximálásával a kormány nem annyira az olajárak emelkedésének „begyűrűzésétől”, mint inkább a forint gyengülésétől igyekezett „védeni” a lakosságot. Most mindenesetre az olajár esik, miközben a forint gyengül.


Egy hete büszkélkedik a kormány azzal, hogy a benzinárak rögzítésével megvédte a magyar gazdaságot az olajárak további emelkedésétől, miközben a piaci megfigyelők elemzései már azt találgatják, hogy túl van-e csúcsán a nyersolaj világpiaci ára. A visszaesésekkel ugyan, de hovatovább négy hete tartó korrekció eredményeként az amerikai WTI jegyzése 7 százalékkal, az északi-tengeri Brenté 6 százalékkal lett olcsóbb. Tegnap az előbbit 75 dollár körül adták vették, és az utóbbi is becsúszott a 80 dolláros szint alá, ami október eleje óta a legalacsonyabb szint.

Kérdés persze, hogy a hazai autósoknak is van-e okuk bármiféle optimizmusra. A tegnapi 78-79 dollár körüli jegyzéshez legutóbb szeptember 24-én volt legközelebb (78,09) a Brent piaci jegyzése: a Holtankoljak.hu adatai szerint aznap a hazai kutaknál 455 forintba került a 95-ös benzin. Jóval lejjebb tehát a mostani igencsak mesterséges 480 forintnál, ám akkor a Magyar Nemzeti Bank jegyzése szerint 1 dollár még 303,92 forintot ért, szemben a tegnapi 327,86 forinttal. Eszerint tehát a benzinárak maximálásával kormány nem annyira az olajárak emelkedésének „begyűrűzésétől”, mint inkább a forint gyengülésétől igyekezett „védeni” a lakosságot – több mint kétséges, hogy erre igazán alkalmas eszközt használva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.