2021. november 17., szerda

BOJÁR: ORBÁNÉK PÉNZE NEM TESZ JÓT A VÁLLALKOZÁSOKNAK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: L.CS.
2021.11.16.


Nagyon károsnak tartja azt a gyakorlatot Bojár Gábor, amely szerint a vállalkozások sikere attól függ, milyen közel állnak a kormányhoz. A vállalkozó szerint ezzel sérül a vállalatok, állóképessége valós versenykörülmények közt. Az állami támogatásokkal kapcsolatban kifejtette, a magyar foci sem lett attól jobb, hogy milliárdokat öltek bele.


Néhány nappal ezelőtt Márki-Zay Péter megnevezett néhány szakembert, akik a következő hónapokban tanácsokat adnak neki. Köztük volt Bojár Gábor is.

A Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő céget és a budapesti Aquincum Institute of Technology-t jegyző vállalkozó a Klubrádiónak azt mondta, hogy amennyiben Márki-Zay árnyékkormányt akar létrehozni, ő rossz választás lenne, hiszen nem tartja magát alkalmasnak semmilyen miniszteri pozícióra. Ez a gárda nem árnyékkormány, bár Bojár úgy látja, hogy van köztük olyan szakember, aki alkalmas lenne politikai pályára is. Tanácsadóként azonban szívesen segít, ahogy tanácsadó testület tagjaként segített Medgyesi Péternek, Gyurcsány Ferencnek, az előválasztás során pedig Dobrev Klárának és a 2010-ben alakult Orbán-kormány gazdasági miniszterének, Matolcsy Györgynek is. Márki-Zay Péter esetében úgy érzi, képes elfogadni tanácsait. Hozzátette ebben a gárdában ő az egyetlen vállalkozó.

Arra is kitért, hogy szerinte min kell a leginkább változtatnia egy új kormánynak. „A haveri kapitalizmust azonnal abba kell hagyni.” Bojár szerint semmi nem árt annyira a vállalkozásoknak, ha sikerük attól függ, milyen közel állnak a kormányzathoz. A drága közbeszerzéseken, az elvégezett munka minőségén kívül az az igazán nagy baj, hogy a kivételezett helyzetben lévő vállalkozások el is veszíthetik a képességüket a minőségi munka végzésére. Ez olyan vállalkozásokat fenyeget igazán, amelyek egyébként valós versenyben is megállnák a helyüket.

Nagyon ártalmasnak tartja továbbá a szóban forgó vállalkozásokba ingyen öntött állami pénzeket is. „A foci sem lett jobb attól, hogy milliárdokat öntöttek bele” – mondta. Hozzátette, az „ingyenpénz” dezorientálhatja a vállalkozásokat.

Hangsúlyozta, más a helyzet akkor, ha a támogatás nem a vállalkozásoknál közvetlenül jelentkezik, hanem össztársadalmi hatást gyakorol, mint a zöldenergia, vagy a hulladéktermelés csökkentésének esetében is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.