2021. november 24., szerda

DONÁTH ANNA: AZ ELMÚLT EGY HÓNAPOT KIDOBTA AZ ELLENZÉK AZ ABLAKON

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.11.23.


Fel kell rázni a Momentumot Donáth Anna szerint, bátran és erélyesen kell fellépnie a pártnak a szövetségi politikában. Vasárnap a párt EP-képviselőjét választották meg a Momentum elnökének, aki a Telexnek beszélt először a terveiről. Az interjúban kifejtette, hogy

- szerinte nem volt koherens a Momentum előválasztási kampánya, túl sok üzenetet akartak átadni. Ez látszik Fekete-Győr András eredményén is.


- Sokan hátradőltek az előválasztás után, és az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon.

- Mihamarabb közös kampányra, közös üzenetekre van szükség, hogy a miniszterelnök-jelölt ne kezdjen migránsozni, amivel többen nem tudnak azonosulni.

- Hibásnak tartja, ha a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdenek el hadakozni, nem szabad tovább mélyíteni az árkokat.

- A Momentum nem fogja hagyni, hogy az ellenzéki közös kampány uszításról és gyűlöletkeltésről szóljon, meghúzzák a vörös vonalat.

- Pártelnökként nem mond le a brüsszeli mandátumáról, de nem zárja ki, hogy egyszer a magyar országgyűlésben politizáljon.

- Akkor tartja sikeresnek a féléves elnökségét, ha a Momentum erősebb és összetartóbb lesz, mint valaha.

Progresszív, zöld, szociálisan érzékeny politikát ígért, amikor bejelentette, hogy elindul a Momentum tisztújításán. Ezekkel a kulcsszavakkal akár az LMP vagy a Párbeszéd elnöki posztját is megpályázhatta volna. Mi fogja megkülönböztetni a Momentumot a többi ellenzéki párttól, ha a jövőben ezek az értékek kerülnek a középpontba?

Magyarországon szociális válság van. Ez nem elvi-ideológiai kérdés, hanem ténykérdés: az ország egyik fele egzisztenciális kiszolgáltatottságban él, tömegek vannak, akik számára még a mosógépük elromlása is teljes eladósodáshoz vezethet. Ezért sem gondolom, hogy különösebben számítanak ezek a címkék. Egy politikusnak és politikai közösségnek az az elsődleges feladata, hogy a lehető legmélyebben megértse a magyar társadalom mindennapi problémáit, és azokra adjon válaszokat. Persze programállításban más pártok is zseniálisak, viszont az, hogy leírunk valamit egy papírra, még nem segít senkin. Közelebb kell hozni ezeket a gondolatokat, egy koherens világképre van szükség, hogy el tudjuk mesélni, a mai nap problémáira adott válaszaink hogyan vezetnek el a jövő innovatív megoldásaihoz. Mi nemcsak beszélni szeretnénk ezekről a problémákról, hanem cselekedni is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.