2021. november 24., szerda

ZÖLDRE VÁLTOTT A KÖZLEKEDÉSI LÁMPA: KIDERÜLT MILYEN IRÁNYT VESZ EURÓPA LEGERŐSEBB GAZDASÁGA

PORTFOLIO
Szerző: PALKOVICS MÁTÉ
2021.11.24.


Ezekben a percekben zajlik az SPD, az FDP és a Zöldek közös sajtótájékoztatója Berlinben, amelyen a pártok bemutatják Németország új kormányának koalíciós szerződését. A megállapodást hosszú hetek egyeztetése előzte meg, mostanra azonban világossá vált, hogy napokon belül véget ér Angela Merkel és a CDU 16 éven át tartó folyamatos kormányzása. A mostani koalíció azonban nemcsak azért tekinthető történelminek, mert most először vesz részt benne három párt, hanem a szerződés tartalma miatt is, amely radikálisan átformálhatja Európa legerősebb gazdaságát az elkövetkező években.

A koalíciós tárgyalások október 21-én kezdődtek, ezt megelőzően azonban már heteken keresztül folytak az együttműködés lehetőségeit firtató puhatolózó egyeztetések. Az elmúlt időszakban 22 munkacsoport dolgozott azon, szakpolitikusokkal karöltve, hogy a pártok megállapodjanak egy koalíciós szerződésről.

A szerződés tartalmazni fogja az új német kormány programját az elkövetkező évekre, amely okkal igényelt számos egyeztetést, figyelembe véve a pártok eltérő ideológiai irányultságát. Még a héten is érkeztek olyan hírek, miszerint főleg a klímaügyi kérdések miatt akadozott a megállapodás, ennek ellenére az új kormány több kérdésben nagy változásokat irányozhat elő.

A szerződésre az elkövetkező napokban a részt vevő pártok tagságának is rá kell bólintania, amelyre december első napjaiban kerülhet sor.

AMENNYIBEN EZ IS TELJESÜL, OLAF SHOLZOT AKÁR MÁR DECEMBER 6-ÁN BE IS IKTATHATJÁK NÉMETORSZÁG ÚJ KANCELLÁRJÁNAK, EGYÚTTAL PEDIG MEGALAKULHAT AZ ELSŐ OLYAN KORMÁNYKOALÍCIÓ IS, AMELYET HÁROM PÁRT ALKOT..

A program legfontosabb elemei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.