2021. november 24., szerda

HA CSALNI KÉSZÜL A FIDESZ, AKKOR BOJKOTTÁLNI KELL A VÁLASZTÁST VAGY UTÁNA AZ UTCÁRA MENNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.24.


„Abba ’beleremeg a földgolyó’, ha egy uniós tagországban az ellenzék amiatt bojkottálja az országgyűlési választást, mert az nem szabad” – mondta portálunknak Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus, aki szerint „a bojkott egy atombomba akkor, ha azt nem egy terrorista használja a táskájába rejtve, hanem egy, a győzelemre is esélyes nagy erő”. A napokban Márki-Zay Péter utalt az esetleges választási bojkottra. Szentpéteri szerint két alapvető feltétel kell egy bojkotthoz: egy olyan erő, amelyikről el lehet hinni, hogy képes végigvinni azt, meg persze megfelelő indok. Egyelőre még korai erről döntenie az ellenzéknek, de érdemes beszélni róla, hiszen „bolond az, aki eldugja fegyverét, de az is, aki erre az egy fegyverre épít – nincs tehát más hátra az ellenzék számára, mint tovább folytatni a politikai munkát”.


A választásokat övező – esetenként már több is, mint – anomáliák miatt 2014 óra rendre felmerül egy esetleges bojkott kérdése. Nincs ez másképpen a 2022-es országgyűlési választások közeledtével sem. A minap Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt „dobta be” a témát: a Népszavának – a lakcímbejelentési kötelezettség megváltoztatása kapcsán – arról beszélt (hangsúlyozottan saját személyes véleményeként), hogy ez egy újabb lépés, amivel a Fidesz tovább nehezíti az összefogás dolgát. Hozzátette: ezek után nem kell sok ahhoz, hogy elgondolkodjon az ellenzék a választások bojkottján Arra azonban nem adott konkrét választ, hogy pontosan minek kellene még történnie a bojkott meghirdetéséhez.

De valóban, van-e esélye egy sikeres ellenzéki bojkottnak 2022 tavaszán? Milyen feltételek teljesülése esetén vihető végig egy széleskörű bojkott? Szentpéteri Nagy Richardot kérdeztük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.