2021. november 17., szerda

HOGYAN KERÜL EGY BŰNÜGYI ZÁR ALATT LÉVŐ SZÁLLODA MÉSZÁROS LŐRINCHEZ, AZTÁN TIBORCZHOZ?

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2021.11.17.


Miközben a NER nagyjai adják-veszik a mátraházi szállodát, az ingatlan évek óta rendőrségi és bírósági kényszerintékedés alatt van. Bár a Quaestor-ügy tárgyalása még hosszú ideig eltarthat, a Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél feltűnő egykori rendőr, Csík Zoltán lapunknak azt mondta, az egykor a bedőlt brókercéghez tartozó hotelnek nem volt köze bűncselekményekhez, ezért szerinte nem születhet olyan döntés, hogy elkobozzák azt. Mindenesetre Mészárosék megszerezték az ingatlant, állami támogatást kaptak a felújításra, majd túladnak rajta: az új tulajdonos Tiborcz István érdekeltsége.


Az utóbbi időben jelentősen bővítette szállodaportfolióját a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group. Orbán Viktor vejének cégcsoportja szeptemberben és októberben öt újabb egységet szerzett meg: egy spanyolországi négycsillagos szálloda, két ausztriai síhotel és egy budapesti belvárosi szálló megvásárlása után bejelentették, hogy a BDPST Hotel Management Kft. novembertől átvette a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra működtetését, és megvásárolta a szállodát tulajdonló céget is.

A Kékes lábánál található, wellness részleggel rendelkező 114 szobás hotel eddig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozott, így Tiborczéknak mind az üzemeltetésről, mind az adásvételről a felcsúti milliárdos cégeivel kellett egyezkedniük. A két osztrák síhotel után ez rövid időn belül a harmadik szálloda, amelyik Mészárostól a miniszterelnök vejéhez kerül. A Lifestyle üzemeltetése az elmúlt években a Hunguest szállodalánchoz tartozott, ami tavaly egy 820 millió forintos támogatáshoz is hozzásegítette a hotelt, miután a Magyar Turisztikai Ügynökség 17,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami forrást osztott ki a Mészáros-érdekeltségű szálláshelyeknek.

A mátraházi hotelről azonban kevesen tudják, hogy miközben a költségvetés támogatja a felújítását, és a NER jeles személyiségei között cserél gazdát, évek óta bűnügyi zár alatt van.

A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég hatalmas botrány közepette becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

A rendszerváltás előtt épült létesítmény eredetileg Bérc Hotel néven működött, mígnem a 2000-es években bezárták. A Quaestor-csoport 2011-ben átépítette, és Lifestyle Hotel néven nyitotta újra. A költséges rekonstrukció felemésztett egy 400 millió forintos uniós támogatást, és akkoriban került az ingatlanra az Unicredit Bank 14,7 millió eurós, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzáloga is. A nyitás után a szálloda üzemeltető
je és közvetlen tulajdonosa a Quaestor Invest Kft. leányvállalata, a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft. lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.