2021. november 17., szerda

UNGVÁRY RUDOLF: AZ ELK*RTUK FILM A JUD SÜSS GYÖKERÉBŐL FAKAD

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.11.17.


A neves és markáns szókimondásáról ismert író meghökkentő párhuzamot vont a hitleri idők kultúrpolitikája és az orbáni időszak friss kurzusfilmje között. Véleménye szerint a producer Kálomista Gábor által jegyzett Gyurcsány-film szándéka szerint nem különbözik a Goebbels megrendelésére készült hírhedt antiszemita zsánerfilmtől. A merész párhuzam okáról kérdeztük Ungváry Rudolfot.


Bolgár György legutóbbi rádiós műsorában beszélgettek Márki-Zay Péter brüsszeli látogatásán elhangzott kijelentése – miszerint Orbán fasiszta pártállamot épít – apropóján, és önnek volt egy mondata, ami felett nem kellene átsiklani. Párhuzamot vont ugyanis Kálomista Gyurcsány-filmje és a hitleri időszak alatt készült hírhedt antiszemita programfilm, a Jud Süss között. Miért?

– Annak idején, 1940-ben bizonyos értelemben Goebbels megrendelésére készült a Jud Süss és ezt egy akkoriban szintén ismert, jegyzett és nagyon jó filmeket készítő filmrendező, Veit Halran vállalta el, különösebb kapacitálás nélkül, teljesen Goebbels ízlése szerint. Mégpedig úgy, hogy tulajdonképpen együtt dolgoztak. Ennek történelmi bizonyítékai vannak, Goebbels ugyanis a naplójában beszámolt erről. A főszereplő pedig, Ferdinand Marian szintén egy jegyzett és jó színész volt.Tehát két tehetséges, jó, művelt, értelmes, keménykötésű emberről van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.