2021. november 17., szerda

ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓT SZERVEZ EURÓPA KÖZEPÉN, A MAGYAR KÜLÜGY MÉGSEM MONDJA, HOGY „STOP LUKASENKA”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.11.17.



Akár 75 millió dolláros üzlet is lehetett eddig Aljakszandr Lukasenkának az államilag szervezett és menedzselt embercsempészet Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa szerint. Az Oroszország-szakértő a Válasz Online-nak azt mondja: tényszerűen igazolható, hogy Belarusz áll a migránsbeszállítás mögött, Oroszország viszont nem kezdeményező, legfeljebb külső támogató. Hogyan zajlik az utóbbi idők legcinikusabb nemzetközi provokációja? Miért hallgat a magyar külügy a belarusz szerepről, amikor Lukasenka olyat tesz, amilyet Soros György álmában sem merne? Nagyinterjú.

Hogyan került migrációs válsággóc a Kelet-európai-síkvidékre? Nem ez az első abszurd kérdés az utóbbi időben, ami Belaruszt, Európa utolsó diktátorának, Aljakszandr Lukasenka „birodalmát” érinti. Nyáron még az borzolta a kedélyeket, hogy útját megszakítva egyik percről a másikra földre vitték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó FR4978-as járatát, és Minszkben lerángatták róla Raman Prataszevics 26 éves aktivista-újságírót és barátnőjét. Még előtte, 2020 őszén üzbegisztáni kegyetlenséggel verték le a belarusz ellenzék tüntetéseit, melyek azután robbantak ki, hogy az évtizedek óta hatalmon levő Lukasenka minden képzeletet felülmúló fölénnyel nyerte a választásokat.

Mi történik itt? Miért pont most robban a helyzet a lengyel–belarusz–litván térségben? Rácz András történész, Oroszország-szakértő segít tisztábban látni a bonyolult kérdésekben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.