2021. november 3., szerda

ITT VANNAK A VÁLASZOK A LEGGYAKORIBB SZÜLŐI AGGÁLYOKRA A GYEREKEK COVID-19 ELLENI OLTÁSÁRÓL

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.11.03.


Bár a koronavírus elleni oltásokat eleinte csak felnőtteknek engedélyezték, az idő és a vizsgálatok előrehaladtával világszerte fokozatosan szélesedik azok köre, akiknek már elérhetők a vakcinák. A következő korcsoport az 5–11 éveseké lesz, és mivel kicsi gyerekekről van szó, a szülői aggodalom érthető módon még azokat is óvatosságra intheti, akik egyébként tisztában vannak azzal, hogy a vakcinák biztonságosak és hatékonyak.

Egy amerikai epidemiológus, Katelyn Jetelina elsősorban onnan ismert szélesebb körben, hogy rendszeres hírlevélben tájékoztatja a laikus érdeklődőket a legfontosabb járványügyi fejleményekről, és gyakran igyekszik megválaszolni az átlagembert érdeklő koronavírusos kérdéseket is. Most amerikai adatok alapján összegyűjtötte a válaszokat a gyerekek oltása körüli nyolc leggyakoribb szülői aggályra. Mivel a válaszok gyakorlatilag a gyerekek oltásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók tömör összefoglalóját adják. Ezeknek a kivonatát az alábbiakban mi is ismertetjük röviden.

1. Hatékony-e a gyerekeknél a vakcina?

- Abszolút. Az elsőként engedélyre számító Pfizer–BioNTech-vakcina a klinikai vizsgálatok során 90 százalék fölötti hatásosságot mutatott a tünetes fertőzések megelőzésében. (A 12–17 évesek a felnőtt adagot kapják, az 5–11 évesek annak az egyharmadát, de mindenki két adagot, három hét különbséggel.)

- Súlyos betegség egyetlen tesztalanynál sem alakult ki.

- A vakcinák a manapság leginkább terjedő delta variáns ellen is hatékonyak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.