2021. november 26., péntek

KÉRDÉSEI VANNAK A GYEREKEK KORONAVÍRUS-OLTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN? MOST MEGVÁLASZOLJUK

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.11.26.


Az EMA engedélye már megvan, december 20-án érkezhet az első, 5-11 éves gyermekeknek szánt Pfizer-szállítmány Magyarországra. De miért kell ilyen sokáig várni, hogy be lehessen oltani koronavírus ellen a kicsiket? Miért kell nekik egyáltalán vakcina, ha úgyis enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget? Kinek nem lehet beadni? Nemzetközi adatok és hazai szakértők segítségével igyekeztünk minden szülői kérdésre választ adni.


Már Európában is engedélyt kapott az 5–11 évesek oltása, ez azonban nem jelenti azt, hogy rögtön indulhatnak is a szülők a gyerekekkel az oltópontokra.

Mikor kezdődhet meg az 5–11 évesek oltása Magyarországon?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív ajánlása után még az Európai Bizottságnak is rá kell bólintania arra, hogy Pfizerrel olthassanak 5–11 éveseket is, de ez már csak formalitás. Ahogy megvan az uniós engedély, a tagállamokon múlik, hogy náluk mikor kezdődik meg a kisgyerekek oltása.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában már dátumot is mondott, ezek szerint kétmillió adag gyermekeknek szánt Pfizer-vakcinát rendeltünk, ebből az első, 130 ezres szállítmány december 20-a körül érkezik meg az országba. Az oltás pedig a logisztikától függően ezt követően néhány nap múlva kezdődhet meg.

Elég lesz ennyi vakcina itthon a gyerekeknek?


Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal 2021-es adatai szerint valamivel több mint 646 ezer 5–11 év közötti gyerek él, vagyis nekik körülbelül 1 millió 300 ezer adag vakcinára lesz szükségük az első és második oltáshoz, így egyelőre elég a megrendelt mennyiség.

Miért kell ennyit várni, miért nem olthatjuk a gyerekeket a már Magyarországon lévő Pfizer-oltóanyagokkal?

A válasz erre a kérdésre abban keresendő, hogy a gyerekeknek 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis, emiatt máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.