2021. november 26., péntek

NINCS MEGÁLLÁS: ÚJABB IPARÁGAKAT KEBELEZNEK BE A NER-ELIT TITKOS MAGÁNTŐKEALAPJAI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.11.26.


Ez a cikk nem született volna meg, ha előző magántőkealapos írásunk óta nem uralt volna el szinte minden magyar stratégiai ágazatot az a gyakorlat, hogy efféle titkos pénzeszsákokból finanszírozzák a NER nagybevásárlásait. Tudjuk, látjuk tehát, hogy „hol a lé”, csak azt nem, honnan van és pontosan kié. Ami biztos: mostanra 78 bejegyzett magántőkealap lett, és ebből 55-öt Mészáros Lőrinc-, Tiborcz István-, Matolcsy György- vagy Rogán Antal-közeli cégek kezelnek. Lássunk csodát, a kormányzat és a politikába most berobbanó új szereplő, Gattyán György között is megtaláltuk az érdekazonosságot – épp egy magántőkealap formájában.


Mostani cikkünk első részeként is értelmezhető májusi összeállításunkban már felemlegettük, hogy a Fidesz 2010 előtt teljes joggal hordta el mindennek az offshore-ozó vállalkozókat. Továbbá megígérte, hogy száműzi a gazdasági életből a tulajdonosrejtegető cégformákat, sőt Magyarország Alaptörvényébe azt is beleírta, hogy „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére (…) teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható”.

Ehhez képest a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak kitermelte a maga titkos „pénzeszsákjait”, amelyekre aztán óriásvállalatokat építhet. A Covid-időszakban különösen elszaporodtak ezek az úgynevezett magántőkealapok; idén tavaszig a számuk a hatvanat is meghaladta, mostanra pedig – a friss nemzeti banki nyilvántartások szerint – már 78 van belőlük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.