2021. november 29., hétfő

KÉT ÉS FÉL MILLIÓ FORINTBA KERÜL A ZUHANYTÁLCA HELYE, MEDDIG TART AZ INGATLANPIACI DRÁGULÁS?

G7.HU
Szerző: BÓDIS LILLA
2021.11.29.


Két és fél millió forint nagyon sok embernek rengeteg pénz. Bár az infláció száguldását, az építőanyagok drágulását, az elszálló energiaárakat és a stagnáló csok összegeket szemlélve – még az új Zöld Otthon Programot és minden egyéb otthonteremtési támogatást figyelembe véve is – sajnos egyre kevesebbet ér. Sőt, ha belegondolunk, egy négyzetméternyi terület nagyjából a home office munkaállomásunk területét, vagy egy zuhanytálcányi, esetleg egy fotelnyi helyet jelent. Tény, hogy ez nem az átlagos ár, de egyre több ilyen van a piacon. Ennek apropóján megnéztük, hol, mennyiért tudunk egy új többlakásos épületben fedélt teremteni a fejünk fölé.

A fővárosi új lakás csak a gazdagok kiváltsága?

Az Otthon Centrum Újlakáspiaci körkép kiadványában először 2019 első negyedévére vonatkozóan olvashattuk a döbbenetesen magas, kétmillió forint feletti átlagos négyzetméterárat Budapest V. kerületének új lakásaira. A második legdrágább kerület akkor a XII. volt, közel 1,6 millió forintos fajlagos kínálati árral, míg a legolcsóbb a XXIII. kerület volt a félmilliót alulról súroló négyzetméterárával.

Mára ez úgy néz ki, hogy az átlagár 200 ezer forinttal nőtt Budapesten négyzetméterenként, viszont jelentősen nőtt a nagyon drága kerületek aránya is. A XII. kerület lett a legdrágább, közel 2,5 millió forintos négyzetméterár mellett. Ezt követi az V. kerület a 2 millió forintot meghaladó, alig változó fajlagos árával, míg a legolcsóbb továbbra is a XXIII. kerület, a négyzetméterenkénti 708 ezer forinttal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.