2021. november 25., csütörtök

KIRÁLY JÚLIA: NEM LESZNEK MEGSZORÍTÁSOK, HA NYER AZ ELLENZÉK

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2021.11.24.


Nem szabad zombivállalatokra költeni az Európai Uniótól kapott támogatásokat, a korrupciót meg kell szüntetni – mondta Király Júlia a Szabad Európa pénteken megjelenő podcastjában. Márki-Zay Péternek, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója szerint nagyon üres kasszát fog átvenni jövőre az új kormány, de nem lesznek megszorítások.

„A legégetőbb gazdasági probléma jelenleg az infláció” – mondta a Szabad Európa pénteken megjelenő podcastjában Király Júlia közgazdász, tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke. Szerinte már a koronavírus-járvány kirobbanása előtt kezelni kellett volna a jelenséget.

Nehéz lesz megállítani az áremelkedést

Késésben van mind a kormány, mind a jegybank, amelynek elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. „Ma már az infláció olyan méretű, ami az emberek mindennapjait durván befolyásolja. Olyan gazdasági környezetet kell kialakítani, amelyben az infláció elszabadulása elképzelhetetlen. Ehhez alapvetően hitelességre van szükség” – mondta Király Júlia.

A szakértő szerint jó példa erre Csehország, ahol a jegybank határozott mértékben emelt az alapkamaton. Róluk a piac elhiszi, hogy meg akarja fogni az inflációt, miközben a magyar jegybank lépéseiről ez kevésbé mondható el. Úgy gondolja, jól tükröződik a forint árfolyamában a "hitelességi deficit". (Az euró árfolyama a héten lépte át a forinttal szemben a 370-es szintet.)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.