2021. november 24., szerda

RÁADÁS: FÖLD 8K ULTRA HD FORMÁTUMBAN - EARTH PLANET TOUR - LEGJOBB HELYEK ÉS PIHENTETŐ ÁLLATI ZENE 8K TV

YOUTUBE
Szerző: ?
?



Neve ellenére a Föld talán az egyetlen bolygó naprendszerünkben, amelynek óceánjai vannak. A Naprendszer ötödik legnagyobb bolygója, és talán az egyetlen, amely elrejti az életet.


A föld tengerei és óceánjai, amelyek felszínének 70% -át lefedik, nagy mennyiségű életnek adnak otthont. Átlagosan 4 km mélységgel a bolygó vízének 97% -át teszik ki. Ezen kívül van néhány lenyűgöző formája: a legszélesebb hegylánc, a Közép-óceán zátonya a tenger mélyén fekszik. Négyszer hosszabb, mint az egymás után sorakozó Andok, a Sziklás-hegység és a Himalája, 65 000 km-t nyújt az Északi-sarkon és az Atlanti-óceánon.

A Münster, a Cambridge és a Zürich Technique egyetemek által közösen végzett tanulmány megállapította, hogy a bolygók kora 4400 és 4510 millió év között van. Eddig öt tömeges kihalást jegyeztek fel a bolygón. Az első 440 millió évvel ezelőtt, az utolsó 65 millió évvel ezelőtt történt. Michael Rampino, a New York-i Egyetem földtudományi szakértője azt állítja, hogy körülbelül 30 millió évre van szükség ahhoz, hogy a Naprendszer átlépje a Tejút síkját. A rendszer jelenléte lehet az egyik oka annak, hogy az üstökös pálya destabilizálódik, és elindítja őket a bolygó felé. Ehhez hozzáad egy ma még kevéssé vizsgált lehetőséget: a sötét anyagot.

8,7 millió faj, egy bolygó. Az ökoszisztémák, amelyekre emberként túlélünk, körülbelül 8,7 millió növény- és állatfajból állnak. Ezt legalább megerősíti a Hawaii Egyetem (Egyesült Államok) által 2011-ben végzett tanulmány, amely állítólag az eddigi legpontosabb. Csak 1,3 milliót ismerünk közülük. Sajnos a WWF figyelmezteti Living Planet jelentésével, hogy az 1970-es évek óta csak a világ gerinces populációja csökkent 60% -kal a globális felmelegedés, az ökoszisztéma pusztulása és az emberek által okozott biodiverzitás-válság miatt. Hatalmunkban áll mindazon fajok gondozása és védelme (sőt felfedezése), amelyek bolygónkat az élet (szinte) kimeríthetetlen forrásává teszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.