2021. november 24., szerda

MESSZE MÉG JÁRVÁNY VÉGE

NÉPSZAVA
Szerzők: DANÓ ANNA, JUHÁSZ DÁNIEL
2021.11.24.


A pandémia felmenő szakasza még akár három további hetet is húzódhat, a normalizálódás pedig kétszer ennyivel távolabb, február közepére tolódik – véli Vattay Gábor elemző.


Már látszik, hogy a maszkhasználat lassította a járvány terjedését, de még nincs itt a tetőzés, és csak átmenetinek mutatkozik az őszi szünet fékező hatása – szűrte le a legfrissebb adatokból Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője legújabb prognózisában. (A kormány november 1-től rendelte el a tömegközlekedési eszközökön, a pályaudvarokon, állomásokon a kötelező maszkhasználatot.) Számításai szerint legkorábban február elejére normalizálódhat a járványhelyzet. Most még azonban három hetente duplázódik az esetek száma, és a halálozás. Bár a következő három hétben ez a folyamat is lassul. A múlt hétről e hétre 28 százalékkal nőtt az esetek száma. Kedd reggel 6 830 koronavírusos beteget ápoltak a hazai kórházakban és közülük 663-an szorultak gépi lélegeztetésre. 171-en haltak meg, köztük négy olyan fiatal férfi, akinek nem volt ismert betegsége, a legidősebb 36 éves, a legfiatalabb 19 éves volt. Közülük hármat – a 19 évest, a 26 évest, a 36 évest extrém elhízottként jelölte meg a kormányzati honlap. 

Mint azt Vattay Gábor elmondta: az iskolai őszi szünet hatása először a november 8-9.-ei kórházi adatokban kezdett látszani, és a lassulás időtartama nagyjából megegyezik a szünet 10 napos hosszával, azaz körülbelül november 19-ig tartott. Megjegyezte: ha az őszi szünetet még egy héttel meghosszabbították volna, akkor már szilveszterkor nem lenne lényeges járvány. Az időközben elrendelt újabb szigorítások miatt azonban három hét múlva tovább lassulhat a vírus terjedése. Így a felmenő szakasz még akár három további hetet is húzódhat, a normalizálódás pedig kétszer ennyivel távolabb, február közepére tolódik. Mint emlékezetes, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta: a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. Hozzátette: hogy kormányzati járvány matematikusok már erre hétre lehetségesnek tartották a tetőzést. 

Vattay Gábor szerint a kórházba bekerülők száma arányos azzal, hogy most milyen rátával halad a járvány. A kikerülők létszáma pedig azzal arányos, hogy 14 nappal korábban milyen volt a járvány rátája. Mint mondta, ennyi idő kell, hogy valaki jobban legyen vagy meghaljon és kikerüljön a kórházból. Amennyiben bekövetkezik a tetőzés, a kórházba kerülők napi száma még egy ideig növekszik, és csak a csúcsot követő körülbelül egy hét múlva áll meg, majd csökkenni kezd. A járvány lassulására még valószínűleg várni kell, mert a Nemzeti Népegészségügy Központ kedden közzé tett adatai szerint a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja továbbra is magas, a minták többségében emelkedik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.