2021. november 6., szombat

MI HASZNA A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁSNAK, HA ÚGYIS ELHALVÁNYUL AZ IMMUNITÁS?

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.11.05.


A jelenleg uralkodó SARS-CoV-2 vírusvariáns, a delta fertőzőbb, mint az eddigiek, és gyorsabban okozhat súlyosabb tüneteket. Egyre kevésbé látszik, mikor érhet véget a járványhelyzet. Adódik a kérdés: vajon mennyire hatékonyak és mitől védenek meg a vakcinák?

Újabb szomorú mérföldkőhöz érkezett a világ: a 2019 novemberében Kínában felfedezett első esetek óta idén november elejére átlépte az ötmilliót a koronavírus-járvány dokumentált halálos áldozatainak a száma, és a szám naponta átlagosan 6-7 ezerrel nő. Habár részben a vakcinációnak, részben az új terápiás eszközöknek köszönhetően a halálozási adatokat mutató görbe globálisan laposodásnak indult, régiónként és országonként továbbra is érzékelhetők hatalmas kiugrások és óriási eltérések. Az esetszámok továbbra sem csökkennek: napokon belül elérjük a 250 milliós számot, ami naponta több százezerrel nő. A hivatalos számok ráadásul a valóságban még magasabbak lehetnek: az Economist egyenesen úgy becsüli, hogy a halálozási adatok inkább közelítik a 17 milliót, vagyis a többlethalálozás több mint háromszorosa lehet a dokumentált adatoknak.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a jelenleg a világban uralkodó SARS-CoV-2 vírusvariáns, a delta az eddigieknél fertőzőbb és gyorsabban okozhat súlyosabb tüneteket, egyre kevésbé látszik, mikor érhet véget a járványhelyzet. Adódik a kérdés: nem laboratóriumi körülmények között vajon mennyire hatékonyak és mitől is védenek meg a vakcinák, és a nemzetközi körkép alapján mire számíthatnak az oltottak és az oltatlanok a Kárpát-medencében az egyre jobban durvuló negyedik hullámban, főleg úgy, hogy jelenleg Magyarországon a legmagasabb a vírus reprodukciós rátája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.