2021. november 12., péntek

RENGETEG AZ UTAS, DE A SOFŐRÖK ELTŰNTEK, A DÍJEMELÉS MENTHETI MEG A TAXISPIACOT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.11.12.


Az elmúlt hetekben egyre gyakrabban fordult elő, hogy a fővárosban teljesen váratlan időpontokban nem sikerült taxit szereznie annak, aki ezt a módját választotta volna az utazásnak. A csúcsidőszakokban erre a járvány előtt is volt példa, de a G7-nek nyilatkozó taxisok szerint most nem egy-egy frekventált időszakra korlátozódik a hiány.

A pandémia kitörése óta több ezer ember hagyta ott a szakmát, és mivel a bizonytalanság miatt sokan nem akarnak visszatérni, jóval kevesebb a taxis, mint korábban. Ráadásul a taxizás költségei is emelkednek, ami szintén növeli a bizonytalanságot. Eközben azonban a kereslet a korlátozások eltörlése óta szépen kapaszkodott vissza, így egyre gyakrabban szembesülnek taxishiánnyal a potenciális utasok. Ez a helyzet azt is elég jól leírja kicsiben, hogy mi történik nagyban, a világgazdaságban.

A taxisok legalább harmada eltűnt

"Tavaly tavasszal volt olyan nap, hogy nyolc óra alatt két utast vettem fel. Mikor ez másodszor is előfordult, akkor hazamentem, és onnantól kezdve három és fél hónapig otthon ültem."

Így írta le röviden egy taxis, hogyan robbant be bő másfél éve a piacra a járvány. A Covid miatt a szektor egyik pillanatról a másikra teljesen összeomlott, a taxisok zöme egyáltalán nem tudott dolgozni. Az év második felében már jobb volt a helyzet, de csak az év elejéhez képest:

"a normál esetben csúcsszezonnak számító ünnepi időszakban a leggyengébb januárok forgalmát sírtuk vissza"


– fogalmazott egy másik sofőr. Volt, aki azt mesélte, hogy több millió forintnyi tartalékát élte fel tavaly. Nagyon sok taxisnak azonban nem volt mit felélnie, így tömegével hagyták el a szakmát 2020-ban. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a G7 kérdésére azt mondta: volt olyan időszak, amikor a szolgáltatók kétharmada szüneteltette a tevékenységét vagy keresett más megélhetést. Utóbbiak jelentős része pedig már nem is tért vissza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.