2021. november 28., vasárnap

ROKKANTNYUGDÍJASOK: KÁRPÓTLÁSBÓL KÁRVALLOTTAK

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2021.11.28.


Mondhatnánk, hogy végre: két év mulasztásos jogsértés után kárpótolja a kormány a rokkantsági ellátásban részesülő embereket úgy, hogy egy újabb felülvizsgálatnak vethetik alá magukat, vagy kérhetik az egyszeri, 500 ezer forintos kártérítést. Csakhogy van, aki a 2012 óta érvényben lévő új rendszer miatt egyetlen évben több pénztől esett el, mások pedig teljesen kimaradnak a kárpótlásból csak azért, mert a feltételül meghatározott időben éppen más jogcímen kaptak ellátást. Úgy tűnik, kárpótlás címén csak mézesmadzagot húz a rokkantak előtt a kormány.

December 31-ig levelet kapnak a rokkantsági nyugdíjasok a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. A rendszer átalakításának károsultjaiként választhatnak: kérik az 500 ezer forintos kompenzációt, vagy inkább az állapotvizsgálatot választják, hogy kiderüljön, „a rokkantsági ellátást megalapozó első komplex felülvizsgálat időpontjában a 2012. január 1-jét közvetlenül megelőző fizikai állapothoz képest tényleges javulás következett-e be”.

A „vagy” szónak fontos jelentése van, aki ugyanis a pénz mellett dönt, minden további jogorvoslati lehetőségből kizárja magát. A választás lehetőségét csak azoknak kínálja a kormány, akik 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, vagy rendszeres szociális járadékban, esetleg átmeneti járadékban, vagy a törvényben meghatározott rokkantsági ellátásban részesültek, és a 2011. december 31-ét követő első komplex felülvizsgálaton rokkantsági ellátásra váltak jogosulttá. Feltétel az is, hogy az akkor megállapított összeg alacsonyabb volt, mint az addig folyósított ellátás. A kompenzáció kifizetéséről 2022. február 28-ig lehet nyilatkozni, a pénzt jövő év március 31-ig utalják, az állapotvizsgálatot pedig június 30-ig lehet kérni. Ezzel a lépéssel fellélegezhetnek tehát azok a rokkantnyugdíjasok, akiknek az új rendszerben a korábbi nyugdíjuk helyett rokkantsági ellátást állapítottak meg. Azok viszont, akik a feltételként szabott időben is betegek voltak ugyan, de éppen rehabilitá­ciós járadékra voltak jogosultak, vagy a törvénymódosítás után egészségessé, munkaképessé nyilvánította őket a felülvizsgáló orvos, egy forintra sem számíthatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.