2021. december 4., szombat

A HÁTRAHAGYOTT AKNÁK A GAZDASÁGRA IS HATNAK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.12.04.


Egyre több szó esik egy esetleges politikai fordulat lehetséges következményeiről. Az esetleges kormányváltás után a hatalom új birtokosainak megannyi politikai, jogi, gazdasági csapdával kell számolniuk, amelyeket a NER egy tucat év alatt szisztematikusan telepített.


Korábban már számba vettük az általános politikai csapdákat, az államirányítás kulcsterületein a kétharmados törvények okozta személyi és jogi fékeket. Ezúttal Mihályi Péter közgazdászt, egyetemi tanárt kérdeztük azokról a gazdasági problémákról, amelyekkel a tavaszi választások után szembe kell majd néznie egy következő kormánynak...

Úgy tűnik, a választási siker érdekében a jelenlegi kormánynak semmi sem drága. Meglehetősen bőkezűen osztogat, láthatóan túlköltekezik a jövő számlájára. Nem gondolja, hogy ez akár vissza is üthet, ha megnyerik a választást?

– De igen. Van ebben némi kamikáze bátorság: ha a jelenlegi kormány marad hatalmon, nehéz lesz arcvesztés nélkül kifarolnia abból az ígéret-özönből, amit nem fog tudni beváltani. Ha veszít, akkor az utódai szembesülnek a minden bizonnyal politikai feszültségekkel járó, ám megkerülhetetlen döntésekkel.

Segítene ezeket számba venni?

– Háromféle csapdát említek. Az egyik a magyar kormány külföldi elkötelezettségei. Elsősorban a paksi beruházásra, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonalra gondolok, amelyek igen nagy összegű és alighanem fölösleges kiadások. Ám ezek a pénzek még nincsenek elköltve. Ezekkel kapcsolatban felvetődnek olyan kétségek is, hogy talán a megállapodások konstrukciója sem a legelőnyösebb, de ebben nehéz állást foglalni, hiszen a részleteket az „idők végezetéig” titkosították. Ezekből a mindenkori magyar kormányoknak nagyon nehéz lesz kimászniuk. A második csoportot azok a külföldi kötelezettségek jelentik, amelyek a nemzetközi eladósodottsággal függenek össze. Az utóbbi időben, de az elmúlt tizenkét éves működése alatt korábban is indokolatlanul vett fel a kormány jelentős külföldi hiteleket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.