2021. december 12., vasárnap

A VÁROSI TEREK IGAZSÁGOSSÁGÁT ÉS A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK TÉRÉLMÉNYÉT JÁRJÁK KÖRÜL A CEU HATÁRTALAN TUDÁS SOROZATÁNAK PÉNTEK ESTI BESZÉLGETÉSÉN

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.12.10.



Hogyan érthetjük meg egy fogyatékossággal élő ember térélményét és mindennapi tapasztalatait? Milyen hatalmi viszonyok szabják meg a városok kialakítását? Hogy jelenik meg a városi terekben a társadalmi igazságosság?


Ezekről a kérdésekről beszélget péntek este a CEU Határtalan Tudás sorozatának következő vitaestjén Flamich Mária és Hoffmann Rita professzor, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársai, Szende Katalin, a CEU Kulturális Örökségvédelmi Tanszékének professzora és Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? városiséta-projekt társalapítója és ügyvezetője.

Tér és hatalom

A városi tér folyamatos kölcsönhatásban van a társadalmi viszonyokkal, és megfogható tárgyi elemekben képezi le például egy adott társadalom hatalmi viszonyait. Így az egyes csoportok és egyének térélménye fontos tükröt tarthat a társadalomnak. Kérdés, hogy a szűk, macskaköves utcák vagy a keskeny lépcsős, lift nélküli metróaluljárók mit üzennek, milyen szerepet szán az éppen aktuális hatalom például a fogyatékosnak bélyegzett embereknek.

A CEU Határtalan Tudás sorozata a szervezők szerint abból az elvből indul ki, hogy a tudás mindenkié. A tudományos eredményeknek és a társadalmi problémák megoldását célzó kutatásoknak elérhetőknek kell lenniük a nagyközönség számára, és egyúttal széleskörű viták alapját is kell képezniük. A rendezvénysorozat korábbi alkalmain előkerült már a vallásos stigmáktól a génszerkesztés etikai vonzatain át egészen a genderfluiditásig rengeteg téma, de a koronavírus-járványból levont tanulságok sem hiányoztak.

Májusban a CEU és a Qubit pedig esszépályázatot hirdetett egyetemi és főiskolai hallgatóknak, amelyben a CEU Határtalan Tudás eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat vártunk. A győztes Dormán Hanga, az ELTE mesterszakos hallgatója lett Az idegen elmékre támaszkodni nehéz, de érdemes című írásával.

A pénteki, a koronavírusjárványra tekintettel online megrendezett beszélgetés 17:30-kor kezdődik, és itt követhető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.