2021. december 1., szerda

AKI AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT CSUKLÓZTATJA, AZ A JÖVŐNKET ROMBOLJA LE

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2021.12.01.


Akár ellenzéki, akár fideszes, akár dühítően bürokratikus, akár hatékony, a 15 éve, két oldalról cincált önkormányzati rendszerrel nem érdemes tovább szórakozni. Inkább vissza kellene építeni azt.


Az elmúlt napokban nem csupán attól volt hangos a sajtó, hogy leállhat a BKV, ha Karácsony Gergely főpolgármester és az Orbán-Palkovics duó nem tud megegyezni arról, mikor és milyen körülmények között kaphatja meg Budapest a 12 milliárdot – az ügy azóta megoldódni látszik.

De éppen ezzel tökéletesen egy időben az is kiderült, hogy a még mindig, mindenhol önkormányzati kézben lévő távhőszolgáltatók sem kapnak semmiféle kompenzációt a kirobbanó gázárak után, éppen ezért kihűlhetnek a radiátorok is.

Választási kampány előtt persze egyáltalán nem ritka, ha pártok, politikai szereplők a vírusvariánsok elemzése mellett leálló buszokról, kihűlő radiátorokról, lesből támadó, bináris bölényekről beszélnek a médiában, azonban a tények egyértelműek: immár a központosításnak arra a fokára jutott a központi állam, az egy éve tartó covid-válság alatt, hogy a választott önkormányzatok utolsó tartalékait is kipiszkálná belőlük.

Lehetne minderre legyinteni persze. Hiszen az önkormányzat mint intézmény – és főként a megyei jogú városok – jelenleg az ellenzék kezében vannak. Orbán Viktor és Lázár János tehát őket revolverezi, mint a baloldal fészkeit, Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter pedig ezeket védelmezve kárhoztatja a kormányt.

Ha azonban a magyar önkormányzatiság, vagyis kis túlzással annak üszkös maradványainak történetét közelebbről megnézzük, nyilvánvalóvá válhat,

azzal, hogy azokat gyengítették, a központi hatalmat pedig erősítették különböző szereplők, rendszereken átnyúlóan, a magyaroktól hasították le a demokratikus jogaik egy jó részét.

Nem 2010-ben kezdődött ez. A 2006-os nagy tüntetések és rendőri erőszak talán kitakarják az emlékezetünkből, de az önkormányzati kampány úgy kezdődött, hogy Orbán Viktor akkori Fidesz-elnök, illetve az önkormányzati főguru és debreceni polgármester Kósa Lajos előrukkoltak egy kifejezetten ütős tervvel, mely az önkormányzatokat erősítette volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.