2021. december 1., szerda

MAGÁNNYOMOZÓKAT BÍZNAK MEG FIDESZES KÖRÖKBŐL ELLENZÉKI POLITIKUSOK MAGÁNÉLETÉNEK FELDOLGOZÁSÁRA

HVG360
Szerzők: DEZSŐ ANDRÁS, WINDISCH JUDIT
2021.12.01.


A kormányoldal nincs rászorulva arra, hogy az állami titkosszolgálatokat vesse be kompromittáló információk gyűjtésére, az ilyen munkára a „mezítlábasakat” is be lehet vonni. Tudunk olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az előválasztáson győztes politikusok feltérképezésére kaptak megbízást.


„Két egymást kizáró állam és nemzetkép létezik a magyar politikán belül. A politikai osztály egyik része önrendelkező államban, öntudatos nemzetben gondolkodik, a másik az önfeladó állam, önmarcangoló nemzet politikai hagyományai jegyében cselekszik.

Ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, ami Magyarországot fenyegeti

– mondta Kövér László házelnök még 2020 februárjában zárt ajtók mögött, a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetőinek. Kövér egy ünnepi rendezvényen, a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott eseményen beszélt, mondandóját pedig azzal zárta, hogy a legerősebb bizodalma a szolgálatokban van, reméli, hogy

minden tudást és erőt latba vetnek azért, hogy a nemzet soha többé ne hulljon porba.

Az ellenzék ezt úgy fordította le, hogy Kövér László „kilövési engedélyt adott” rájuk ezért a távozását követelték, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János pedig attól tart, a szolgálatok ezek után beavatkoznak a választásba. A kormányoldal szerint kiforgatták Kövér szavait, az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint pedig semmilyen ünnepi beszédet nem kell értelmezni.

A kormánypártnak egyébként nincs feltétlenül szüksége arra, hogy állami erőforrásból, a titkosszolgálatok segítségével gyűjtsön – akár komprommitálásra alkalmas – információkat a politikai ellenfeleiről vagy azokról a közéleti szereplőkről, akik potenciális veszélyt jelentenek rá.

Már csak azért sem, mert a titkosszolgálatok által keletkezett anyagokat nem tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. Másrészt politikusokat, ismert közéleti szereplőket mindig is rizikósabb állami eszközökkel megfigyelni, az ilyen munkára könnyebb „mezítlábasakat” bevonni. Mezítlábasnak nevezik azokat a főleg exrendőrökből vagy egykori titkosszolgákból álló embereket, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.