2021. december 1., szerda

AZ EGYIK VAKCINÁBÓL MÁR KÉTSZER TÖBBET PASSZOLTUNK EL KÜLFÖLDRE, MINT AMENNYIT ITTHON BEADTAK

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.11.30.


Örvendetes módon megugrott a beadott vakcinák száma múlt héten, az egy héttel azelőttihez képest első dózisból közel négyszer, másodikból több mint kétszer, harmadikból több mint két és félszer többet használtak fel. Mivel az utóbbinál eleve magasabb volt a kiinduló szint, ezért abszolút számot tekintve ebből adták be a legtöbbet, több mint 643 ezret. (Elsőből több mint 96 ezret, másodikból közel 45 ezret.)

Ilyen magas számokat utoljára májusban lehetett látni, amikor elsősorban a második dózisok beadása dobta meg a számokat. További különbség a hazai oltási kampány korábbi szakaszaihoz képest, hogy valószínűleg sokkal koncentráltabb a felhasznált oltóanyagok köre. Erről múlt heti átfogó adatok még nem állnak rendelkezésre, mivel abban rendkívül következetes a magyar adatszolgáltatás, hogy nem adják meg a felhasznált vakcinák típusát. Aki erre kíváncsi, annak az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatsoraiban kell elmélyednie, ahol viszont csak többnapos csúszással jelennek meg az információk.

A harmadik oltásoknál azonban már korábban is látszott, hogy jóval nagyobb a Pfizer részesedése, mint az oltási kampány korábbi szakaszaiban. A 24.hu közelmúltbeli cikke a harmadik oltások beadásának kezdetétől november 7-ig összegezte az adatokat, és eszerint a beadott vakcinák 87,53 százaléka volt Pfizer. Érdemi részesedést még a Moderna (6,63 százalék), a Janssen (3,75) és a Sinopharm (1,84) tudott elérni, míg az Astrazeneca (0,19) és a Szputnyik (0,06) szerepe elhanyagolható volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.