2021. december 1., szerda

FLECK ZOLTÁN: NEM MONDHATUNK LE A RACIONÁLIS ÉRVEK EREJÉRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.12.01.


Nyolc-kilenc tagú testület alkotja azt a közjogi szakértői csapatot, amely a kormányváltásra készülő ellenzék alkotmányos módosításait dolgozza ki. Ennek vezetője Fleck Zoltán jogász-szociológus, akit Márki-Zay Péter, a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje kért fel erre. A tagok neve nem nyilvános, ahogy egyelőre az sem, az alkotmányos elveket betartva, hogyan fogják semlegesíteni a kétharmados csapdákat. A miértre két okot is fölsorolt Fleck Zoltán. A jogász szociológus azt mondja: „a dolog természetéből adódóan, a választásokig időről-időre egyre több dolog fog kiderülni. Én azt kérném, hogy folyamatosan tartsák figyelemmel.” A folyamatos figyelemre azért van szükség, hogy kiderüljön, a társadalom mobilizációs erőként mennyire képes megmozdulni az alkotmányozásra. Ilyen még soha nem volt az ország történetében. Eddig. Fleck Zoltánnal beszélgettünk.


Ön jogászként és szociológusként egy csapattal az alkotmányos kérdésekkel és a közjogi átmenettel kapcsolatban ad tanácsokat az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének. Hány tagú ez a testület, kik vannak benne, és mire szól a megbízásuk?

A testület kilenc főből áll, de, azt beszéltük meg, nem nyilvános, hogy kik vannak benne. Emellett van egy holdudvara is, ők jogászszakértők, akik egy-egy ügyben nagyon sok szakkérdésben segítik a munkát. A megbízásunk arra szól, hogy közjogi tisztázást végezzünk az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban. Az alkotmány koncepciójának kidolgozásában és a hozzá vezető út megtervezésében egyébként az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is részt vesz. A közjogi átmenet alkotmányosságával kapcsolatban dolgozik egy kilenc tagú bizottsági mag. Nagyjából ez a megbízás is: hogyan tud a kormány, illetve a parlament alkotmányos keretek között létezni ebben a kétharmados csapda-rendszerben. Feltárjuk, milyen alternatívák, milyen menetrendek vannak, milyen közjogi változtatásokat kell bevezetni az átmeneti időszakban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.