2021. december 23., csütörtök

CSAK EMLÉKEZTETNÉK...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2021.12.21.


Szerintem tökéletes választás volt Novák Katalin, alig várom már, hogy beüljön az elnöki székbe. Az a baj, hogy ez az ország elfelejtett holisztikusan gondolkodni, pedig, ha képes volna rá, hamar világos lenne mindenki számára, miért is kell most örülnünk.

Csak emlékeztetnék: Novák Katalin ebben az évben megkapta a Szent Morus Tamás-díjat egy bizonyos ICLN (International Catholic Legislators Network) elnevezésű szervezettől, amely szervezet a Katolikus Egyház Katekizmusát követve az abortuszt súlyos bűncselekménynek tartja, az eutanáziát erkölcsileg elfogadhatatlannak, a fogamzásgátlás esetén kizárólag az „önmegfigyelést”, a „terméketlen időszak szem előtt tartását” tekinti „az erkölcs objektív kritériumaival összhangban lévőnek”, a fogamzásgátlás minden egyéb formáját a gonosz megnyilvánulásának könyveli el. Súlyosan erkölcstelennek tartja a mesterséges megtermékenyítés minden formáját, vizsgálja a Szentírás és a közhivatal kapcsolatát, valamint elősegíteni igyekszik a katolikusok sikeres helytállását a közhivatalokban.

Akkor miért is kell hát örülni? Azért, mert a díj névadója az a Morus Tamás (Thomas More), aki főművében, az Utópiában egy olyan ideális államot ír le, ahol titkos választás során a legalkalmasabb személyt választják meg fejedelemnek, aki nem tör zsarnokságra. Ebben az államban minden hivatal egy évre szól, nem többre. Közügyekről a szenátuson kívül tilos tanácskozni, nehogy a fejedelem és a vezetők megváltoztathassák az ország alkotmányát, és megteremtsék a zsarnokságot.

Morus államában az uralkodónak nincs kedvenc vallása, s olyan „törvényt szentesített, hogy mindenki azt a vallást kövesse, amelyiket akarja”, továbbá „ostobaságnak tartotta, hogy valaki erőszakkal és fenyegetésekkel kényszerítse az embereket arra, hogy amit igaznak tart, azt mindenki annak lássa… mindenkire rábízta, hogy szabadon higgye, amit akar.”

Elképzelhetetlennek és kizártnak tartom, hogy Novák Katalin ne maradna hű a díj névadójának szellemiségéhez.

Novák Katalinnal jöjjön el Morus Tamás országa!

De fülbevalójának elhíresült feliratát cserélje fel Utópiára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.