2021. december 23., csütörtök

ÍGY ELLENŐRIZHETED, MEGFIGYELTÉK-E AZ IPHONE-ODAT A PEGASUS KÉMSZOFTVERREL

DIREKT36
Szerző: DIREKT36
2021.12.23.


Újságíróktól ellenzéki politikusokon át a köztársasági elnök testőrségéig több tucatnyi olyan emberről írt már a Direkt36, akiket Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel figyelhettek meg. Minden erről szóló cikkünk megjelenése után rengeteg olvasó keresett meg minket azzal, hogy valamiért arra gyanakszanak, hogy őket is megfigyelték, és szeretnék megvizsgáltatni a telefonjukat.

A telefonok bevizsgálása nem egyszerű feladat. Az Amnesty International nyilvánosságra hozott ugyan egy programot, amivel ellenőrizhetők a telefonok (innen lehet letölteni), ennek a használatához azonban minimálisan érteni kell a programozáshoz. Nemrég azonban megjelent egy olyan alkalmazás, amellyel bárki egyszerűen leellenőrizheti a saját iPhone-ját, hogy rajta vannak-e a Pegasus nyomai. Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik ez a program, és bár más készülékekre nincs ilyen egyszerű megoldás, az Androidot használóknak is van egy tippünk.

Hogy mi az a Pegasus, hogyan működik és lehet-e ellene védekezni, arról ebben a korábbi cikkben írtunk.

Kell-e félnem attól, hogy esetleg én is Pegasus-célpont lettem?

A Pegasust viszonylag kevés célpont ellen vetik be, mivel több okból sem alkalmas tömeges megfigyelésre. Egyrészt rendkívül drága: korábban nyilvánosságra került szerződések szerint egy-egy célpont megfigyelésbe akár több tíz millió forintba is kerülhet. Másrészt pedig katonai kiberfegyvernek minősül, ezért csak a legveszélyesebb bűnözők és terroristák ellen lehetne bevetni. Mindezek alapján valószínűtlen, hogy egy törvénytisztelő átlagpolgárt is megfigyeljenek vele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.