2021. december 4., szombat

FEBRUÁRRA FUTHAT FEL AZ ÖTÖDIK HULLÁM

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.12.04.


Még karácsonykor is háromezer körül lesz a koronavírus-fertőzöttek napi száma, az omikron variáns pedig a tél végén válhat akut problémává Vattay Gábor járványelemző szerint. Közben az orvosi kamara árult el néhány, a kormány által eddig titkolt adatot.


Bár az új fertőzöttek száma csökkenni látszik, a napi halottaké még felfelé tart, és ez így lesz még néhány napig – derül ki Vattay Gábornak, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéke vezetőjének legújabb elemzéséből. Ezt a jelenséget azzal magyarázza, hogy a halálozási ráta görbéje nagyjából egy hetes késéssel követi az új fertőzéseket jelző esetszámét. A halottak növekvő számából az is következik, hogy ebben a hullámban akár 12 ezer ember elvesztésére is lehet számítani. A ma látható folyamat arra utal, hogy még karácsonykor is háromezer körül lesz a fertőzöttek napi száma – fejtette ki. 

Vattay Gábor szerint az még kérdéses, hogy a hullám ezután teljesen lecseng-e, vagy mint az Egyesült Államokban, viszonylag magasan stabilizálódik a fertőzések napi adata. Ő úgy látja, erről hamarosan képet kaphatunk a balti államok adataiból, miután azok e hullámban néhány héttel előttünk járnak. Ebben az előrejelzésben még nincs benne az omikron vírusvariáns hatása, mivel az még nincs jelen számottevően Magyarországon, talán csak néhány eset lehet. Mire az ezekből induló fertőzések számottevővé válnak, addig 50-70 nap is eltelhet – mondja. Az elemző szerint így nálunk leghamarabb február elején válhat akut problémává egy omikron hullám. Abban azonban már komolyabban meglátszódhat a járványügy irányítóinak mostani, év végén fölerősített oltási kampánya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.