2021. december 12., vasárnap

ÍGY AKAR SZIGORÍTANI A KORMÁNY AZ ÉPÍTŐANYAG-TÖRVÉNYEN

MFOR.HU
Szerző: mfor.hu
2021.12.10.


Újabb részletek derültek ki a parlamenti módosító javaslatról.


A hét közepén már röviden ismertettük, hogy milyen általános szigorító lépéseket tervez a kormány egyes alapvető építőanyagok ellátásbiztonsága érdekében. A parlament elé került módosító javaslatban vannak új részletek is, amik még inkább azt jelzik, hogy a kormány erős piacbefolyásoló tényező akar lenni az állami szabályozáson keresztül.

Kiderült, hogy az úgynevezett "piacfelügyeleti intézkedésre okot adó állapot" akkor áll fenn, ha a KSH építőalapanyag-ipari árindexének havi értéke - 12 hónapon belül legalább két alkalommal - az előző év azonos időszakához mérten legalább 5 százalékos növekedését mutat. Ekkor a hatóság elnöke közbeléphet és akár egy évre is jegelheti ezt az állapotot, és ha tartós ez a drágulás (vagyis több hónapon keresztül tart), akkor további egy évig is kitolhatja ezt az állapotot.

Idén több fontos alapanyagnál nem kettő, hanem akár 5-6 hónapban is elérte, sok esetben jelentősen meg is haladta az árindex az előző év végit. (azért ezt közüljük és nem a megelőző év azonos időszakához mértet, mert ilyen részletességgel nem áll rendelkezésre adat- a szerk.) A KSH ipari értékesítési árindex-táblázata szerint a vas-és acéltermékeknél 110 százalékról - folyamatosan emelkedve - 175 százalékra ment fel az érték januártól októberig. Az aluminimum termékeknél 99,5 százalékról 144 százalékra hízott az érték az idei 10. hónap végére.

A bányászati szolgáltatásoknál még nagyobb volt az emelkedés: az első negyedév végén mért 107 százalék után októberre már 175 százalékot rögzítettek. A kerámia-és agyag építőipari termékeknél az év második felében minden hónapban 110 százalék körül volt az index 2020 december végéhez képest. Ugyanakkor a cementnél egyetlen hónapban, szeptemberben lépte át kissé a jelzett 105 százalékos határt, bár legtöbbször közel volt hozzá. Ezekből a számokból tehát kitűnően látszik, hogy miért lépett közbe a kormány, illetve miért akar rövid pórázt az ágazatra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.