2021. december 21., kedd

JAKAB PÉTER ALAPOSAN HELYRETETTE MÁRKI-ZAY-T, AKINEK MÉG A JELSZAVÁT IS ELUTASÍTOTTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.12.20.


Jóval kezdett ki Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, amikor a Jobbikot kritizálta egyik legutóbbi interjújában. Márki-Zay szerepzavarára jellemző, hogy már belekötött a DK-ba, a Jobbikba, súlyos kritikát fogalmazott meg vele szemben a Momentum elnöke, és a gyurcsányozásáról elítélő módon nyilatkozott Ungár Péter, az LMP listavezetője. Az ellenzéki összefogás az egymással kötött megállapodás szerint nem főnököt keresett az előválasztáson, akinek engedelmeskedniük kell, hanem azt, aki alárendeli magát az összefogás pártjainak és programjának.

Márki-Zay az említett interjúban azt mondta, hogy „évente 2,7 milliárdja van a Jobbiknak. De ebbe a konkrét kampányba alig szállt be. Egyelőre százmilliót sem tud beletenni a kampányba, vagy nem akar”. Jakab Péter konkrét összeget nem írt a Facebookon megjelent válaszában, de kijelentette, hogy “rengeteg aktivistával, dupla annyi pénzzel szálltunk be az előválasztás finanszírozásába, mint a többi párt”. Ha ez igaz, akkor Márki-Zay valótlanságot állított, ami egy miniszterelnök-jelölt esetében elfogadhatatlan pontatlanság, és bocsánatot kell kérnie.

Márki-Zay ujjal mutogat már most, hogy kik a vereség okai, pedig a választást még el sem veszítette. A nyilvánosság előtt üzenget, amivel azonban az ellenzéket gyengíti, és az ellenzéki összefogás alapelveit sérti. Márki-Zay úgy tesz, mintha ő az ellenzéki összefogás fölött álló személy lenne, aki dirigálhat a pártoknak, amelyeknek a szavazói megválasztották őt. Márki-Zay elfogadottsága arra épül, hogy ezek a pártok mögötte állnak, amelyeket ő lenéz, lekezel, utasítgat és “leváltott” saját magára. Ha nem tetszenek neki ezek a pártok, miért nem indul el nélkülük, bizonyítva a vonzerejét?

Márki-Zay fideszesnek és árulónak bélyegzett mindenkit, aki bírálni merészeli őt és megkérdőjelezi az alkalmasságát, de saját mércéjét nem alkalmazza magára, mert nyilatkozataiban leplezetlenül támadja a nyilvánosság előtt az ellenzéki összefogás pártjait. Ő maga idézi elő a konfliktusokat, szervez maga köré fanatikusokat, akiket szembefordít az ellenzéki összefogás pártjaival, akiket saját teljhatalma útjában lát, s akik nem hódolnak be neki, mint vezérnek. Ám demokraták között elfogadhatatlan a vezérelv, a vezérkultusz, az önkényuralom. Ez szélsőjobboldali, idegen szellemiség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.