2021. december 21., kedd

INOTAI ANDRÁS: 2028-TÓL KETYEG A BOMBA A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZERBEN

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.12.20.


Az elmúlt 10 évben Magyarország alapvetően elszalasztott egy páratlan történelmi modernizációs lehetőséget” – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában a közgazdász professzor, aki szerint „hazánk exportszerkezete és termelési szerkezete bemerevedett, amiből borzasztó nehéz ma már továbblépni”.

„A következő időszakban a munkaerőpiaci egyensúly fenntartása nagyon komoly problémákat jelent. Lehet, hogy a bébiprogramot sokan komolyan veszik és tegyük fel, hogy a megszületendő gyermekek és azok szülei itt maradnak Magyarországon és nem mennek el, akkor is a most születő gyermekek csak 20-25 év múlva fognak belépni a munkaerőpiacra. A kérdésem az, hogy mit csinálunk a következő 20-25 évben?” – vélekedett Inotai András, aki szerint olyan szerkezeti problémák alakultak ki, amelyekkel senki nem foglalkozott.

A professzor hozzátette, hogy a magyar társadalom erősen elöregedő és a járvány nélkül is nagyon rossz egészségi állapotban van, a munkaképes lakosság egy része pedig elvándorol.

„Helyettük viszont van egy megoldásuk, amiről nem szívesen beszélnek. Hiszen több tízezer úgynevezett vendégmunkást sikerült importálnunk Vietnámból, Mongóliából, Törökországból, Ukrajnából. Ők tulajdonképpen rabszolgamunkát végeznek” – jegyezte meg Inotai, aki szerint minden nyugati ország tisztában van azzal, hogy szükség van ellenőrzött migrációra, akik el tudnak végezni olyan munkákat, amelyekre a helyi társadalom nem vállalkozik. Ennek látjuk Inotai szerint a negatív következményeit a Brexit kapcsán, hiszen hatalmas munkaerőhiány alakult ki a szigetországban.

„Nyugat-Európában már számítások vannak arra, hogy hogyan lehet a jelenlegi nyugdíjrendszert változó demográfiai feltételek mellett fenntartani. Magyarországon is állítólag 2028-tól ketyeg a bomba” – mondta a professzor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.